Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 442

Foto: parkovihrvatske.hr

Nova aplikacija “Parkovi Hrvatske” na hrvatskom i engleskom jeziku olakšat će snalaženje svim posjetiteljima 19 hrvatskih parkova, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode. Pronaći pravi put, doznati nešto više o lokalitetu koji su posjetili ili jednostavno dobiti korisne informacije, funkcije su aplikacije koja, prva u Hrvatskoj, koristi bluetooth tehnologiju.

Aplikacija uključuje interaktivnu kartu svih parkova s 1172 ucrtane staze i lokacije, uz pregršt zanimljivih činjenica i dodatnih multimedijskih sadržaja za 283 atrakcije i 889 aktivnosti u parkovima. Brošura o parkovima, mobilna aplikacija s pripadajućom web stranicom – sve su to rezultati projekta PARCS, koji u Hrvatskoj provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj, uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš.

- Predstavlja samo jedno od brojnih ulaganja u unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture i kvalitete doživljaja u parkovima – objasnila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS.

Osim prirodnih znamenitosti, Hrvatska turiste može zainteresirati golemom arheološkom baštinom koja je ovih dana ukoričena u publikaciju 20 top arheoloških lokacija Hrvatske.

Publikaciju je na hrvatskom i engleskom jeziku, u tisuću primjeraka, izdalo Ministarstvo turizma na inicijativu autorica Vlaste Klarić i Dore Kušan Špalj, a na više od stotinu stranica prikazuje arheološke destinacije u priobalnom i kontinentalnom dijelu zemlje te UNESCO-ova odredišta.

Neandertalski čovjek u Krapini (Foto: Matija Topolovec/PIXSELL)
Hvarsko Starogradsko polje (Foto: visit-hvar.hr)

Tu su Hušnjakovo pored Krapine koje svjedoči o životu kraja najbogatijom zbirkom neandertalskog čovjeka u svijetu, Muzej vučedolske kulture koji predstavlja prapovijesna otkrića, Hvarsko Starogradsko polje s jedinstvenom starogrčkom parcelacijom na Sredozemlju koja se i danas poštuje.

Prikazani su i arheološki lokaliteti na Brijunima, na Kvarneru, u Ščitarjevu kod Zagreba, Varaždinskim Toplicama i Burnumu kod Šibenika, Split s Dioklecijanovom palačom, kao najznačajnijim spomenikom kasnoantičke arhitekture, a mjesto je zaslužio i lošinjski Apoksiomen kao izuzetan, dobro očuvan primjer antičke baštine.

Lošinjski Apoksiomen  (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Publikacija, koju možete prelistati i online, prikazuje 20 pomno odabranih lokacija, koje uz svoju povijesno-kulturnu i znanstvenu važnost, mogu privući puno turista zainteresiranih za hrvatsku kulturnu ponudu.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • PARCS
  • Slavica Štefić
  • top arheološki lokaliteti
S. Štefić
S. Štefić