Hrvatima izvan domovine – 2. sat

0 206

Mreža okuplja 400 članova diljem svijeta (Foto Croatian Womens Network)

Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu organizira drugu godinu međunarodnu konferenciju “Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!”, 8. ožujka, u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Tim povodom dodjeljuje prestižne nagrade “Utjecajne hrvatske žene” i “Buduće liderice” Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Belgije, Austrije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Južne Amerike. Prvi put Mreža hrvatskih žena dodjeljuje i počasnu nagradu ”Friends of Croatia” dr. Esther Gitman zbog iznimnih zasluga u promicanju istine o životu i djelovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Na konferenciji će se održati niz predavanja i panela o položaju i utjecaju žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnom radu.

Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena (Foto Croatian Womens Network)

- Želimo da konferencija bude prigoda za isticanje brojnih uloga i postignuća žena u poslovnom svijetu, ali i da otvara mogućnosti svladavanja izazova čijim će se ostvarenjima pridonijeti boljitku ne samo Republike Hrvatske već i svih zajednica u svijetu u kojima žive hrvatske žene – rekla je osnivačica Mreže Caroline Spivak.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije dvije godine u Torontu i danas broji više od četiri stotine članova diljem svijeta.

Nakon 16 sati rada dnevno, seoska žena i dalje nevidljiva

Poznata je ona stara da žena drži tri kuta kuće. Koliko je ona točna, najbolje znaju žene koje žive i rade na selu. Vode kućanstvo, brinu o domaćinstvu i djeci, proizvode ekološku hranu, brinu o okolišu, to su žene čuvarice obitelji, kulture i baštine. Nažalost, njihova prava nisu u potpunosti definirana niti prepoznata.

Petir: Samo 30 posto žena vodi OPG-ove (Foto: petir.eu)

Eurozastupnica Marijana Petir u svoje nedavno prihvaćeno izvješće na razini europskih Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za ravnopravnost spolova uvrstila je i važnost žena u ruralnim prostorima te njihovu ključnu ulogu u održavanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U izradi izvješća svoj doprinos je dala i Udruga uzornih hrvatskih seoskih žena. Većina tih žena radi 16 sati dnevno, brinu o gospodarstvu, vrtu, do brige o djeci i starijih članova obitelji. Nemoguće je odijeliti njihovu ulogu domaćice i aktivne osobe, objašnjava dopredsjednica Udruge Dragica Vučković.

Žene na selu rade i do 16 sati dnevno (Foto: Facebook)

- Niti jedna država članica Europske unije dosad nije uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima, kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj – upozorava Petir.

Prema dostupnim podacima, žene čine manje od 50 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima EU-a, ali samo oko 45 posto ukupnog gospodarski aktivnog stanovništva te upravljaju sa svega 30 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 • image
 • image
 • image
 • image

 • Europski parlament
 • Glas Hrvatske
 • Hrvatima izvan domovine
 • Marijana Petir
 • Mreža hrvatskih žena
 • Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj
 • ruralne žene

NO COMMENTS