Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 104

Demografija - strateško pitanje za budućnost Hrvatske

Hrvatska je u jednom desetljeću, od 2001. do 2011., izgubila preko 150 tisuća stanovnika, da pada natalitet, mladi iseljavaju, a prosječna starost stanovništva porasla je za gotovo 10 godina, što nas svrstava među najstarije nacije Europe.

Naglasivši da demografska politika ima ključno mjesto u programima Vlade, premijer Plenković najavljuje osnivanje Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u kojemu će sudjelovati svi ministri relevantni za pitanje demografske obnove.

(Foto: hrt.hr)

S ciljem poticanja demografske obnove, tijekom protekla četiri mjeseca Vlada je prihvatila niz mjera, poput porezne reforme, povećanja osobnog odbitka za djecu, poticanja zapošljavanja mladih, povećanje plaća za javne službenike, te pripremu subvencioniranja stambenih kredita. U drugoj polovici ove godine planira se i povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada s 2660 na 4000 kuna, za što je u proračunu osigurano 150 milijuna više nego prošle godine.

Večenjakova domovnica za najbolje u dijaspori

Nagradu “Večernjakova domovnica” njemački mediji odavno su prozvali “Hrvatskim Oscarom” i ove je godine 11. put održana u Kongresnom centru u Bad Homburgu. Osobom godine proglašen je trener Eintrachta Niko Kovač.

Riječ je o priredbi na kojoj se biraju najbolji hrvatski glazbenici, glumci, sportaši i  medijske osobe, ali i događaj godine u hrvatskom iseljeništvu. Na gala večeri završnice izbora sudjelovalo je oko 600 uglednih Hrvata iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Belgije, Francuske, naravno naše domovine, ali i nekih prekooceanskih zemalja.

(Foto: Fenix Magazin/Marijana Dokoza)

Tri mjeseca trajao je izbor najpopularnijih, a dodjelu nagrada  pratili su mnogobrojni predstavnici udruga hrvatskih branitelja, hrvatskih klubova i zajednica u iseljeništvu, političari, predstavnici Crkve, gradonačelnici,  sportaši, kulturnjaci, glazbenici.

(Foto: Fenix Magazin/Marijana Dokoza)

Domovnica je jaka veza  između domovinske i iseljene Hrvatske, istaknuo je organizator programa urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista – dubrovčanin Stipe Puđa. Hrvatska ima potencijal i treba jačati veze sa svojom iseljenicima – a sama domovnica je nagrada hrvatske domovine hrvatskim iseljenicima.

Obraćajući se okupljenima, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier istaknuo je doprinos iseljeništva izgradnji slobodne Hrvatske.

“Nekada sam i ja u Buenos Airesu stajao na pozornici u nošnji i svirajući tamburicu sanjao o neovisnoj, slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj u kojoj vlada zajedništvo”, rekao je Stier. Zahvalio je na organizaciji ove manifestacije koja spaja iseljeništvo s domovinom.

(Foto: hrt.hr)

Program su pratili i njemački mediji  još jedanput  potvrđujući kako je hrvatsko iseljeništvo izborilo dostojan status u tamošnjim društvenim krugovima. Vrijeme je da Hrvatska otvori vrata svojim iseljenicima te da stvori uvjete za ulaganje i povratak pripadnika drugog i trećeg naraštaja iseljenika, čulo se tijekom  dodjele jedanaeste Večernjakove domovnice.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Demografska obnova Hrvatske
  • Večernjakova domovnica
  • Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske
S. Ivković
S. Ivković

NO COMMENTS