Hrvatima izvan domovine – 1. sat

0 166

Hrvatske svjetske igre bez timeouta

Hrvatski svjetski kongres i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH novi su partneri u organizaciji Hrvatskih svjetskih igara 2017. godine.

Uoči tog velikog amaterskog sportskog natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive, u Zagrebu je, 6. veljače, bio predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo te održao nekoliko sastanaka.

Voditeljica Ureda Igara Ivona Đuričković (lijevo), predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo i ravnateljica Domovinskog sjedišta HSK Ivana Rora (Foto: GH/ Ivana Perkovac )

Projekt neslužbeno nosi naziv “Crolimpijada”, a cilj je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade hrvatskih korijena i potaknuti njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u Republiku Hrvatsku.

Igre su do sada održane tri puta (2006. i 2010. godine u Zadru, te 2014. u Zagrebu). Svaki put okupile su oko 2 tisuće sudionika (od kojih 750 sportaša), no tu nije riječ samo o sportskoj manifestaciji, nego i događaju koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatske svjetske igre održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Novi izazovi za mlade poduzetnike

Pakračko-lipičko područje mladim poduzetnicima – početnicima postaje sve zanimljivije za ulaganja i pokretanje proizvodnje. Uz povoljnu cijenu zemljišta i prateću infrastrukturu, tu je i poduzetnički centar Pakrac s mladim stručnjacima koji poduzetniku prvih mjeseci osigurava besplatan prostor za pokretanje proizvodnje te izradu programa za natječaje koje raspisuje EU.

(Foto: PIXSELL/ Hrvoje Jelavic)

Jedan od uspješnih poduzetnika, Denis Zandona, 2012.godine vratio se iz Italije u Hrvatsku gdje je vlastitom ušteđevinom, uz financijsku potporu stranog ulagača, pokrenuo proizvodnju industrijskih zavojnica.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Hrvatima izvan domovine
  • Hrvatski svjetski kongres
  • Središnji državni ured za Hrvate izvan RH
S. Ivković
S. Ivković

NO COMMENTS