Baština

0 175

Predstavlja se opus jednog od najboljih hrvatskih slikara (Foto: gmv.hr)

Monografska izložba “Hommage a Miljenko Stančić” kojom se obilježava 90. godišnjica rođenja i 40. godišnjica smrti istaknutog hrvatskog slikara, otvorena je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. 

Stančićevo djelo itekako je živo, rekla je tom prigodom muzejska savjetnica Gradskoga muzeja Varaždin Mirjana Dučakijević, autorica izložbe koja će nakon Zagreba biti postavljena i u Varaždinu (9. 8. – 29.10.), kojima će se povezati dvije obljetnice i dva grada vezana uz tog istaknutog hrvatskog slikara.

Posjetitelji će moći vidjeti više od osamdeset radova iz Stančićevog bogatog i raznolikog opusa, među njima neka od njegovih ponajboljih djela, među kojima su “Sveti Florijan”, “San” i “Ljubavnici”.

Osnivač slavne petorke

Miljenko Stančić, akademski slikar, profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ilustrator i scenograf, prve poduke iz slikarstva dobio je u Varaždinu od profesora Ladislava Kralja Međimurca. Slikarstvo je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1949. kod profesora Marijana Detonija, Krste Hegedušića i Jerolima Miše. Na zagrebačkoj akademiji je između 1961. i 1977. radio kao profesor slikarstva, a školovanje je nastavio na poslijediplomskom studiju grafike u klasi Tomislava Krizmana.

Stančić je bio osnivač grupe Petorice, u kojoj su djelovali i Ljubo Ivančić, Ivan Kožarić, Valerije Michieli te Josip Vaništa. S Vaništom je 1952. ostvario prvu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt, na kojoj se predstavio s tridesetak djela i skrenuo pozornost kritike i javnosti na svoj rad. Već iduće godine počeo je izlagati i u inozemstvu, osobito u Parizu gdje je postigao veliki uspjeh. Imao je ukupno četrdesetak samostalnih i više od dvjesto pedeset skupnih izložbi.

Proslavljeni nogometaš i kolekcionar Davor Vugrinec (Foto: GH)

Među izlošcima je najviše ulja na platnu, posuđenih iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin Moderne galerije i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba te brojnih privatnih zagrebačkih i varaždinskih kolekcija u kojima se čuvaju javnosti nedostupni i nepoznati radovi. Jedan od njih je i kolekcionar Davor Vugrinec.

Njegov su rad likovni kritičari svrstavali uz magični realizam, dok ga dio kritike smatra začetnikom nadrealističkog slikarstva u Hrvatskoj, te se slažu kako je riječ o slikaru u čijim je radovima prisutan snažan autobiografski i psihološki naboj.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Baština
  • Davor Vugrinec
  • Glas Hrvatske
  • Miljenko Stančić