Baština

0 278

Foto: hrt.hr

Izuzetan događaj u nacionalnoj glazbenoj povijesti! Izašao je kompaktni disk s opernim prvijencem Vatroslava Lisinskog “Ljubav i zloba” i konačno imamo snimku cjelovite prve hrvatske i druge slavenske opere.

U izdanju koje potpisuje Hrvatska radiotelevizija, u izvedbi snimljenoj u srpnju 2015., sudjelovali su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, te vokalni solisti Evelin Novak, Leon Košavić, Domagoj Dorotić, Giorgio Surian, Mario Bokun i Stefano Surian.

Operom Ljubav i zloba naš skladatelj hrvatskoj je glazbi podario, ne samo prvu operu na hrvatskom jeziku, nego i prvu opernu heroinu – ženu koja je u hrvatskoj povijesti, umjetnosti i predaji, svjetovnom i duhovnom životu, imala važnu ulogu.

Jedina žena na svečanom zastoru zagrebačkog HNK-a “Hrvatski preporod” Vlahe Bukovca je Sidonija Rubido r. Erdödy koja je igrala ulogu Ljubice.

Sidonija Erdődy Rubido "Ljubica" (Foto: arhiva)

Lisinski se s puno bliskosti i topline odnosio prema svojim opernim junacima, a raskošnim koloraturama Ljubičine dionice posebno je opjevao i ovjenčao upravo groficu Sidoniju.

Foto: arhiva

Uloga Ljubice uzdignula ju je na pijedestal kao prvu među prvacima Hrvatskoga narodnog preporoda, pa joj je nakon prvih izvedbi Vraz spjevao i sonet čija druga kitica glasi: “Srce tuče, lica su vesela, Svim iz očiju divna vatra sieva, – Zašto?, odkud sva ta radost vela? Šuti, slušaj, – Sidonija pieva!”.

Opsežan redaktorski rad na pripremi partiture koja tek čeka svoje izdanje obavio je Mladen Tarbuk, ujedno i dirigent ovoga projekta od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu i slavensku glazbenu baštinu. Opera je imala iznimno važnu ulogu u stvaranju hrvatskoga kulturnog identiteta i formiranju opernog žanra na nacionalnom jeziku.

Mladen Tarbuk (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Na tome dragocjenom iskustvu Lisinski je u partnerstvu s Demetrom, mogao pristupiti još zamašnijem zadatku skladanja svoje sljedeće opere Porin koju nažalost neće doživjeti na opernoj sceni.

Nosač zvuka Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog reprezentativan je kulturni proizvod  i projekt koji služi za  promidžbu hrvatske glazbene baštine u svijetu. Hrvatska radiotelevizija ostvarila ga je u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskoga i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Baština
  • Glas Hrvatske
  • Ljubav i zloba
  • vatroslav Lisinski