Plaćeno vrijeme

0 338

Codu_u_parku

Hrvatska ima problem s utroškom vremena. I sa organizacijom, ali držimo se vremena. Dakle, upravo su završili ispitni rokovi na fakultetu. I znate što se dogodilo? Ono što se uvijek događa kada trebam ispitati studente u zadanom terminu. Neki se prijave, ali se ne pojave na ispitu. Tri puta u nešto više od mjesec dana imena studenata pojavljivala su se na popisu prijavljenih za ispit, i tri puta ti isti studenti nisu se pojavili. E sad, ne bih htio biti baš pravi Amerikanac i reći da je vrijeme novac, ali vrijeme je… pa, vrijeme.

Da, moj je posao i provjera znanja studenta, ali to ne mogu napraviti s onima koji se nikad ne pojave na ispitnom roku. Ja svakako moram biti na faksu. Moram isprintati test i sjediti tamo, strpljivo čekajući hoće li se tko pojaviti. Na posljednjem ispitnom roku pojavilo se nekoliko studenata, tako da to nije bio potpuni gubitak vremena. Ali isti oni studenti koji su se već dvaput ranije prijavljivali, nisu se pojavili. Taj neobavezan, opcionalan pristup ispitu i vremenu profesora nekako degradira, čini mi se, cijeli sveučilišni sustav.

Problemi s bolnicom

Na stranu sveučilište. Sličan problem, samo veći, postoji u hrvatskim bolnicama. Prijatelj – liječnik objasnio mi je da na poslu u rano jutro ima po desetak zakazanih pregleda i zahvata, ali se zna pojaviti samo petero ljudi. U državi s dugačkim listama čekanja u zdravstvu, to je ridikulozno. Izgleda nevjerojatno, ali na određene preglede u određenim bolnicama čeka se i po 657 dana. Znači, onih petero koji se nisu pojavili kod doktora mogli su ustupiti svoje termine onima koji bi ih iskoristili kako znaju i umiju.

Problem je u tome što nema nikakvih posljedica za one koji se ne pojave. Moji studenti jednostavno će se prijaviti za idući ispitni rok (a ukupno ih je osam). Pacijent se može naručiti ponovno. U kojem svijetu to ima smisla? Zamislite bilo koju drugu situaciju u životu kada kažete da ćete negdje doći, pa ne dođete, a ne suočite se s negativnim posljedicama. To ne biste napravili na dogovorenom izlasku s dečkom ili curom, ne biste se usudili to napraviti na poslu, niti bi to napravili prijateljima. Zašto je onda društveno prihvatljivo ne pojaviti se u zakazano vrijeme na faksu ili u bolnici? Osobito ovo drugo, kad znamo da i to doprinosi disfunkcionalnosti zdravstvenog sustava?

Neka plate

Rješenje je, očigledno, u tome da se nepojavljivanje počne naplaćivati. Ne pojavite li se u zakazanom terminu u bolnici, trebali biste biti novčano kažnjeni. Prijavite li se na ispitni rok i ne dođete, izvolite platiti. Ne mora to biti veliki iznos. Novac je, vjerovali ili ne, odličan generator poticaja, ali i obeshrabrenja.

Želim spasiti ovaj planet, ali sve dok mi u dućanu nisu uzeli pet kuna za plastičnu vrećicu, nisam se sjetio ponijeti vrećicu od doma. Sada se redovito sjetim. Učinimo isto za obrazovanje i zdravstvo. Možemo to riješiti tako da se onima koji se ne pojave u zakazano vrijeme idući termin naplaćuje. Ja bih odredio globu od nekih 100 kuna. Zbog toga nitko neće bankrotirati, ali je iznos dovoljno visok da ga ne želite potrošiti na vlastiti izostanak. Vrijeme je da shvatimo da je vrijeme, samo po sebi, resurs kojeg ne bismo trebali eksploatirati.

NO COMMENTS