Glas Hrvatske

11:11 / 30.08.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorenje mosta Svilaj u rujnu

Most Svilaj

Most Svilaj

Foto: snimka zaslona / youtube

Most Svilaj kojim će se povezati autocesta na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save, bit će otvoren u rujnu. Najavio je to predsjednik HNS BiH Dragan Čović prilikom službenog posjeta Općini Odžak i susreta s općinskom načelnicom Nadom Ćulap.

Gradnja mosta Svilaj započela je u kolovozu 2016. godine, a prvobitni rok o dvije godine nije ispoštovan, da bi i više najava o njegovom završetku ostalo neispunjenim.


Tek je početkom srpnja 2020. godine završena gradnja mosta, a nešto ranije, krajem ožujka iste godine, potpisan je ugovor o izgradnji novog graničnog prelaza Svilaj između Uprave za neizravno oporezivanje BiH i konzorcija NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši, ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka.


Taj granični prijelaz je važan kako bi međudržavni most između BiH i Republike Hrvatske bio pušten u promet. Završetak radova na graničnom prijelazu važan je i zbog autoceste na Koridoru Vc, na dionici Svilaj – Odžak, koja je završena krajem 2017. godine, ali bez međudržavnog mosta i prelaza ne može biti puštena u promet.


Iz UNO BiH u svibnju 2020. godine obavijestili su javnost da su osigurani uvjeti za “neometan početak radova na izgradnji graničnog prelaza Svilaj”, a kao rok za završetak radova navodilo se razdoblje od 300 kalendarskih dana.


No, taj rok je probijen, a kao razlog naveden je poremećaj na tržištu čelika, čeličnih konstrukcija i panela, a sve zbog pandemije prouzročene virusom Covid-19.


Most Svilaj ima dužinu od 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 m. Za svaki smjer predviđene su po tri vozna traka širine 3,50 m, bez zaustavnog traka sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.


Granični prijelaz Svilaj je planiran na površini od 103.000 metara četvrotnih s posebno odvojenim putničkim od teretnog prometa, a imat će četiri traka na ulazu u BiH i tri traka na izlazu iz BiH.


/HMS/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!