Glas Hrvatske

10:21 / 19.07.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Iz tiska izašla knjiga "Republika stiha" akademika Krešimira Bagića

Naslovnica

Naslovnica

Foto: MH / ustupljena fotografija/detalj

Iz tiska je izišla nova knjiga u izdanju Matice hrvatske "Republika stiha" akademika Krešimira Bagića, sveučilišnog profesora, pjesnika, stilističara i kritičara koji je na jednom mjestu okupio više od 50 kritičkih eseja posvećenih suvremenom hrvatskom pjesništvu.


U novoj knjizi Krešimir Bagić još se jednom potvrđuje kao upućeni teoretičar, čitatelj kojemu ne promiče nijedan detalj teksta i pisac koji piše skladno i jasno te otvoreno iznosi svoje kritičke ocjene. Republika stiha funkcionira kao kronika recentne domaće pjesničke produkcije, a Bagićevi opisi stilističkih i poetičkih obilježja suvremenih pjesničkih knjiga i knjiga o poeziji daleko nadmašuju okvire „tekuće kritike“ i predstavljaju temelj za sve buduće književnopovijesne preglede hrvatskoga pjesništva u danom razdoblju.


U vremenu masovnih medija u kojemu se svakodnevni jezik sve više puni jednoznačnim formulama i nepromišljenim jezičnim šablonama, Bagić nas u svojim esejima o pjesništvu, prema vlastitim riječima, podsjeća na „moć poezije i važnost (raz)govora o njoj“.


Krešimir Bagić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za stilistiku. Pokretač je i glavni urednik internetskog portala Stilistika . Objavio je desetak zbirki pjesama, a osim pjesničkih, objavio je i znanstvenoesejističke te stručne knjige te je sastavio izbore proze, uredio Rječnik Trećeg programa (1995), Leksikon hrvatskih književnih kritičara (2012) , priredio izbore iz pjesništva Zvonka Makovića, Stjepana Gulina i Josipa Severa i drugo.


Knjiga je objavljena u biblioteci Kratki rezovi, glavni urednik Luka Šeput, grafički urednik Neven Osojnik, likovni urednik Željko Podoreški.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!