Glas Hrvatske

18:45 / 07.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

"Igračke - djetinjstvo zauvijek" u zagrebačkom Etnografskom muzeju

Tradicijska dječja igračka

Tradicijska dječja igračka

Foto: snimka zaslona / emz.hr

Veliki izložbeni projekt "Igračke – djetinjstvo zauvijek" održat će se od 8. lipnja ove do 22. svibnja iduće godine. Projekt obuhvaća 12 izložbi - dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih, a započinje središnjom etnografskom izložbom s istoimenim nazivom.

Izložba je zamišljena kao putovanje kroz povijest igračaka i igara iz fundusa Etnografskog muzeja, nastalih u Hrvatskoj i od hrvatskih autora u razdoblju od kraja 19. stoljeća do danas. Uz interaktivne sadržaje i predimenzionirane dječje igračke iz Marije Bistrice, posjetitelji mogu uživati u mnogobrojnim omiljenim crtanim filmovima kao što su "Profesor Baltazar" i "Mali leteći medvjedi", nastalima u produkciji Zagreb filma koji je i partner projekta.


U prizemlju muzeja u sklopu stalnog postava Zbirke izvaneuropskih kultura postavljena je izložba "Igrom oko svijeta" u kojoj su istaknute zanimljive igračke namijenjene djeci različitih kultura svijeta od Azije, Južne Amerike, preko Afrike do Australije.


O projektu


Međumuzejskim i međuinstitucionalnim povezivanjem Etnografski muzej publici će svaki mjesec pružiti dodatno zadovoljstvo uživanja u dječjim igračkama i igrama. U okviru ciklusa manjih izložbi pod nazivom "U gostima kod Etnografskog muzeja" ugostit će Hrvatski povijesni muzej, Tehnički muzej "Nikola Tesla", Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski športski muzej i dvije poznate zagrebačke obrtnice, dizajnerice dječjih igračaka, Jasminu Kosanović i Leu Vavra, koje kreiraju dječje igračke u srcu Zagreba. U projektu sudjeluje i najveća i najstarija organizacija za djecu u Hrvatskoj koja kontinuirano djeluje više od sedamdeset godina – Savez društava "Naša djeca" Hrvatske.


Autori gostujućih izložbi bit će kustosi spomenutih muzeja i autorice igračaka, a svoje će izloške prema vlastitom odabiru i koncepciji postaviti u reprezentativnoj dvorani Etnografskog muzeja na prvome katu. Svojim umjetničkim izričajem studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu uljepšat će prostor Muzeja u kojem su muzejske pedagoginje osmislile bogat i raznovrstan edukativan program tijekom trajanja projekta, a svi će se sadržaji objavljivati na platformi igračke.emz.hr i društvenim mrežama.

 

Autorica projekta i središnje izložbe je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, a autorica likovnih postava Nikolina Jelavić Mitrović. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i Turističke zajednice grada Zagreba, s ciljem poticanja posjetitelja na povratak u muzeje, na uživanje u ljepoti igračaka i igara koje su dio našeg djetinjstva.


Raspored izložbi pogledajte ovdje.


(Izvor: emz.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!