Glas Hrvatske

12:45 / 02.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Dejan Kovač - s Princetona u njemački Halle

Kovač na novom radnom mjestu u Halleu

Kovač na novom radnom mjestu u Halleu

Foto: Facebook / snimka zaslona

Dejan Kovač, hrvatski znanstvenik na Princetonu, objavio je kako početkom mjeseca napušta to američko sveučilište na kojem je proveo šest godina. Novo radno mjesto pronašao je na Leibniz-Institutu za ekonomska istraživanja u Halleu. 

"Cijelo iskustvo mi je pomoglo ne samo da postanem bolji znanstvenik, već i bolja osoba. Znanstvena karijera sada me vodi na projekte u Njemačku. No, i dalje ostajem član i u suradnji na projektima na Princeton Empirical Studies of Conflicts grupaciji", napisao je Kovač na svom Facebooku.


Kako piše dalje, na svom putovanju mogao bi se zahvaliti velikom broju ljudi. Među njima navodi profesora Alana Kruegera koji je bio ekonomski savjetnik dvojice američkih predsjednika: Clintona i Obame.


“Fenomenalni znanstvenik s preko 130 tisuća citata i još bolja osoba. On je inicijalno prepoznao moj potencijal i suradnja s njim na projektima mi je otvorila oči da mogu stremiti ka boljem. Posebno sam mu zahvalan što je došao na moju konferenciju u Umagu i prihvatio biti glavni govornik. Žao mi je što više nije s nama i mislim da bi bio ponosan na sve učinjeno u ovih šest godina”, prisjetio se Kovač, istaknuvši još Christophera Neilsona, Jakea Shapira, Janet Currie, Alexandra Masa, Orleya Ashenfeltera i Hanka Farbera.


Na kraju, zahvalio je i Sveučilištu Princeton…


“Princetonovu inspiraciju i nadahnuće, te kvantum fenomenalnih individua koji su oblikovali svijet i koju su koračali istim hodnicima kao i ti ne možete opisati u jednom postu. Možete sjediti pod Einsteinovim drvetom ili na klupi od John Nasha. Možete učiti u dvorani Alana Turinga. Ili jednostavno samo se prošetati malo hodnicima i sigurno ćete naletjeti na nekog nobelovca. Mislim da ova grupna fotka najbolje opisuje Princeton – osobe različite dobi, kultura, vjera i pozadina ujedinjeni u raznolikostima rade na jednom cilju – a to je kako unaprijediti znanost i pomoći čovječanstvu”, zaključio je Kovač.


Dejan Kovač bio je 2019. godine nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske. Tom prilikom govorio je o siromašnom djetinjstvu, životu u Županji i želji da se s 34 godine vrati u Lijepu Našu i počne mijenjati stvari nabolje. Iznio je podatak o tome da Hrvati pet do osam puta više “guglaju” o ustašama i partizanima nego o reformama, obrazovanju, migracijama…


Kovač s kolegama s Princetona

Kovač s kolegama s Princetona

Foto: Facebook / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!