Glas Hrvatske

12:00 / 23.09.2022.

Autor: Slavica Štefić

Zlatni časni znak Petru Tyranu

Susanne Raab i Petar Tyran

Susanne Raab i Petar Tyran

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran primio je u ponedjeljak visoko državno priznanje. U Uredu saveznog kancelara u Beču odlikovan je Zlatnim ordenom za zasluge Republike Austrije. 

Petar Tyran, od kada je postao glavni urednik lista, od početka je bio uključen i u društveni rad u hrvatskoj zajednici. Bio je predsjednik Hrvatskog akademskog kluba (HAK), angažiran je i u Hrvatskom centru, a desetljećima djeluje i na književnom području.


- To je čast za cijelu hrvatsku zajednicu, kazao je Petar Tyran. 


Od kada je postao glavni urednik lista, od početka je bio uključen i u društveni rad u hrvatskoj zajednici. Bio je predsjednik Hrvatskog akademskog kluba (HAK), angažiran je i u Hrvatskom centru, a desetljećima djeluje i na književnom području.


Nakon što mu je ministrica Susanne Raab, zadužena i za etničke skupine, uručila priznanje, Petar Tyran zahvalio je na hrvatskom jeziku, a tu prigodu iskoristio je da ukaže i na položaj gradišćanskih Hrvata.


Petar Tyran godine 2021. dobio je Srebrni orden grada Gradišća za zalaganje za narodnu grupu i urednički rad. Savezna ministrica Susanne već je odlikovala šest osoba iz medija, a među njima je i bivši generalni direktor ORF-a Alexander Wrabetz. Nagrađeni su nominirani u  lipnja 2021., ali zbog pandemije dodjela nije bila moguća ranije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!