Glas Hrvatske

11:49 / 04.10.2021.

Autor: Klara Špančić

Završen 5. Molizaiko

Molizaiko 5

Molizaiko 5

Foto: Klara Špančić / HRT

Ovogodišnji susret domovinske i iseljene Hrvatske Molizaiko 5. održan je u Tavenni/Tavelli, četvrtom mjestu u kojemu moliški Hrvati žive kao jezična manjina. Molizaiko je okupio i mnoge Hrvate iz cijele Italije.


Svako od četiri mjesta u Molizeu poznato je po svojim posebnostima koje moliški Hrvati njeguju stoljećima. Tavenna je poznata po izradi čipke na batiće, a posjetitelji ovogodišnjeg Molizaika kroz izložbu i izradu čipke u organizaciji udruge Pro loco Tavella mogli su upoznati tradiciju koja nažalost polako odumire.


Ove su godine na Molizaiku 5. sudjelovali i predstavnici talijanskih i hrvatskih institucija. Molizaiko je posjetila diplomatska savjetnica u VeleposlanstvuRH u Rimu Iva Pavić, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak, generalna konzulica RH u Trstu Nevenka Grdinić i načelnik Tavenne Paolo Cirulli.


Bogat kulturno-umjetnički i gastronomski program završen je nastupima mladih folkloraša iz Italije i Hrvatske. Tradicionalne talijanske plesove predstavila je udruga ''Zig Zaghini'', a nastupili su i ''CroaTarantata'' – etno skupina mladih moliških Hrvata iz Mundimitra i gosti Molizaika 5. HKUD ''Prigorec iz Markuševca''.


Dvodnevni susret Molizaiko 5 završio je razgledavanjem hrvatskih mjesta u Molizeu - Felice del Molise – Filića, Acquaviva Collecroce - Kruča i Montemitra - Mundimitra. Uz pratnju vodiča posjetitelji su mogli pobliže upoznati nekadašnji, ali i današnji život moliških Hrvata.


Ovogodišnji Molizaiko održao se u organizaciji udruge Jedna musika iz Kruča i udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim. Prvi put manifestaciju je podržala i regija Molize.


Ekipa Glasa Hrvatske uz razgovore ''na našo'' upoznala je mnoge moliške Hrvate koji njegujući tradiciju, a posebice jezik, čuvaju i svoj hrvatski identitet u malenom zelenom otočiću Molizeu. Priče s ulica Tavenne, Filića, Mundimitra i Kruča poslušajte i pogledajte u emisijama Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!