Glas Hrvatske

09:30 / 15.06.2022.

Autor:

Uspješno završen projekt "Tragovima Hrvata u Italiji"

Zajednička fotografija sudionika projekta "Tragovima Hrvata u Italiji"

Zajednička fotografija sudionika projekta "Tragovima Hrvata u Italiji"

Foto: Ivana Vukoja / -

Učenici hrvatske nastave iz Reutlingena i Tübingena završili su projekt „Tragovima Hrvata u Italiji“, koji je zamišljen kao nastavak i proširenje dvaju zajedničkih nastavnih projekata učenika hrvatske nastave u Republici Italiji i Saveznoj Republici Njemačkoj, javlja Hrvatska nastava u SR Njemačkoj.

Jedan od dva projekta bio je  „Okusi Hrvatske“, u sklopu kojeg su učenici istraživali jela s popisa nematerijalne kulturne baštine Ministarstva Republike Hrvatske te izradili dvojezični (hrvatsko-njemački i hrvatsko-talijanski) ilustrirani katalog jela. Katalog obuhvaća objašnjenja načina pripreme jela, njihova porijekla i narodnih običaja povezanih s njima.


Drugi nastavni projekt obuhvaćao je istraživanje na temu „Hrvatski velikani u Italiji – stoljetne veze“. Učenici su u sklopu projekta istraživali život i djelo poznatih Hrvata koji su tijekom dijela ili pak cijelog života djelovali i/ili studirali u Italiji (Ruđer Bošković, Marin Getaldić, Marin Držić, Faust Vrančić, Ivan Meštrović, Bartol Kašić i drugi).


Kruna zajedničkoga rada na navedenim nastavnim projektima bilo je putovanje je u Italiju, u sklopu kojeg su učenici i njihovi roditelji posjetili moliške Hrvate te hrvatsku zajednicu u Rimu. Posjet trima hrvatskim selima u Molizeu oduševio je djecu i odrasle.


Učenici su u Rimu posjetili još jednu zajednicu Hrvata, a druženje je organizirala udruga Hrvatsko-talijanski mozaik. U sklopu susreta djeca i njihovi roditelji upoznali su se sa svojim sunarodnjacima i vršnjacima – učenicima hrvatske nastave u Rimu te su sudjelovali u natjecanju u starim igrama i u gastronomskom natjecanju, uz koje su organizirana i brojna predstavljanja.


Posjet Rimu pod vodstvom novinarke Ljiljane Džalto iskorišten je za obilazak važnih mjesta za Hrvate: crkve Aracoeli, u kojoj je pokopana kraljica Katarina Kosača i Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima, u kojemu su učenici i roditelji sudjelovali na svetoj misi, koju je predvodio rektor Zavoda don Marko Đurin.


Gosti iz Njemačke nadaju se da će dobiti priliku uzvratiti gostoprimstvo te da će hrvatske zajednice iz Italije uskoro posjetiti zajednice u Njemačkoj u okviru nekoga budućeg zajedničkoga projekta.


Nositelj projekta je Hrvatsko prosvjetno društvo Stuttgart pod vodstvom koordinatorice hrvatske nastave Ivane Nosić u suradnji s dvjema partnerskim udrugama: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i Jedna musika iz Kruča (Molize), a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!