Glas Hrvatske

10:36 / 28.07.2022.

Autor:

U Štipu otvorena izložba Sare Petrov "Besane noći"

Otvorenje izložbe Sare Petrov u Štipu

Otvorenje izložbe Sare Petrov u Štipu

Foto: ustupljena fotografija / Violeta Kalić

U sklopu tradicionalne manifestacije "Štipsko kulturno ljeto 2022" , u utorak 26. srpnja otvorena je prva samostalna izložba mlade umjetnice hrvatskog podrijetla Sare Petrov "Besane noći", na kojoj se predstavlja recentnim ciklusom u kombiniranoj slikarskoj tehnici platno na platnu. Izložba je ostvarena u organizaciji i uz potporu Zajednice Hrvata Libertas Štip, a posvećena je otvorenju Pelješkog mosta.

Dolores Kašuba Petrov  predsjednica Zajednice Hrvata Libertas - Štip sa članicama Zajednice Hrvata u R. S. Makedoniji

Dolores Kašuba Petrov predsjednica Zajednice Hrvata Libertas - Štip sa članicama Zajednice Hrvata u R. S. Makedoniji

Foto: ustupljena fotografija / Violeta Kalić

Projekt je omogućen uz potporu Državng Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Opčine Štip. U Općinskom Multimedijalnom Centru "Kiro Gligorov" uz nastup štipskog zbora u pratnji instrumentalnog sastava nadahnuto su izvedene poznate tradicijske hrvatske i makedonske pjesme. Uz prigodan govor gradonaačelnika Ivana Jordanova, osobno se mnogobrojnoj publici putem video linka obratila i osobno na svoj podršci zahvalila umjetnica Sara Petrov koja trenutačno boravi u Republici Hrvatskoj.


- Ovim cilkusom Sara Petrov pravi iskorak u sferu redukcije i kromatske skale koja dobija obzorje svitanja i smiraja dana te uz redukciju svih izričajnih elemenata sugerira dinamikom kretanja apliciranog platna u vidu draperije Različitim invencijama projektira moguća kretanja i različite vektore linija drapiranog platna koje u sebi sadrži naboje različitih energetskih stanja koja emaniraju emotivno različita psihološka stanja jedinke tijekom besanih noći koje svatko od nas ponekad prolazi i koje su kao i mostovi poveznice između različitih svijetova, različitih svjetonazora, i ne samo između sjevera i juga, istoka i zapada, nego i između prošlosti i sadašnjosti i sve češće između dobra i zla. Upravo je to misija umjetnika: biti most-poveznica u tim ne samo estetskim nego prije svega etičkim težnjama i odabirima na putevima saznavanja i umjetnosti i života i ponajviše umjetnosti življenja. Mostovi oko nas su i mostovi u nama, poveznica u besanim noćima koje su čustilište našeg duha koje su poveznice između između kontemplacije i katarze , u nastojanju za očuvanje ljepote duha i duhovnosti i za očuvanje prije svega čistoće srca i nadahnuća uvijek novim obzorjem jedne nove nade. Mostovi u nama su poveznica između smiraja dana i očekivanog svitanja, koje emaniraju čistoću naših htijenja, čežnje, nadanja, radosti, strahovanja, boli i nove vizije te uvijek jedna nova i vedrija maštanja i sanjarenja, ostavljajući u fragmnetiranom insertiranom trenutku i isječku materije i vremena, svoj trag u dvodimenzionalnom prostoru u koji umjetnica brodi, uvodi i treću dimenziju strukturiranjem materije koja postaje slika-objekt istodobno - rekla je otvarajući izložbu Violeta Kalić, dipl. povjesničarka umjetnost dodajući kako ona nagovještava daljnji rad i iskorak nadarene mlade slikarice koja je diplomirala klasično slikarstvo na Likovnoj Akademiji Sveučilšta "Goce Delčev" u Štipu,  a konzervaciju i restauraciju najmerava specijalizirati u Republici Hrvatskoj gdje se uskoro očekuje i njeno predstavljanje i samostalnom izložbom.

Izložba Sare Petrov

Izložba Sare Petrov

Foto: ustupljena fotografija / Violeta Kalić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!