Glas Hrvatske

08:00 / 22.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Podgorici predstavljeno nakladništvo Hrvata u Crnoj Gori

S predstavljanja knjiga u Podgorici

S predstavljanja knjiga u Podgorici

Foto: Radio Dux / ustupljena fotografija

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore u Podgorici su predstavljena djela objavljena u sklopu njihove nakladniče djelatnosti: pretisak Judite Marka Marulića i  drugog izdanja knjige Borba za vrijednost svoga "ja" – pokus filozofije slavenskog individualizma, autora dr.sc. I. Pilara.

Moderatorica programa, Ana Vuksanović  rekla je da je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore do sada objavilo 46 naslova knjiga, a njihove napore i rezultate prepoznala je i Matica Hrvatska koja ih je nagradila Zlatnom poveljom Matice Hrvatske.

 

Nakon uvodnog dijela programa, nazočnima se obratio Dragan Popadić, novinar, i dugogodišnji suradnik HNV-a.


- Koliko su važni pisci, toliko su i izdavači. Bez njih nema zaokružene priče. Među uspješnim crnogorskim izdavačima je i Hrvatsko nacionalno vijeće – rekao je Popadić prilikom obraćanja te istakao važnost liturgijskih knjiga kojima se HNV može ponositi te podsjetio na rad gospođe prof. dr. Lenke Čelebić, kao i suradnju s prof. dr. sc. Vandom Babić Galić. Osvrnuo se i na knjigu Olge Brajinović, Anite Mažibradić, kao i na suvremene hrvatske pjesnike Boke.


Neven Staničić, dugogodišnji kulturni djelatnik, novinar i publicist, osvrnuo se na vrijednost Marulićeve Judite u europskoj književnosti onoga vremena.


- Za svog života je doživio tri izdanja ove knjige, što samo po sebi već puno govori. Čovjek se obraćao svojim Splićanima, na narodnom jeziku. Inače je pisao na latinskom, ali ovo djelo je napisao na staroj splitskoj čakavštini, kazao je Staničić te podsjetio da je Split tada imao od dvije do pet tisuća stanovnika te da se Marulić obraćao rijetkima koji su ga mogli razumjeti.


Ovom prigodom predstavljeno je i drugo izdanje knjige Borba za vrijednost svoga "ja" – pokus filozofije slavenskog individualizma, autora dr.sc. I. Pilara nakladnika Udruge „Hrvatsko zajedništvo“ uz sunakladništvo BOKA PRESS PTY LTD iz Sydneya, Ogranak Matice hrvatske u Boki i HNV CG.


Dr. sc. Vladimir Lončarević je apostrofirao značenje Judite i Marulićevog stvaranja za povijest hrvatske književnosti, a kada je Pilar u pitanju, Lončarević se prisjeća razdoblja Križanića, Vitezovića, koji promišljaju položaj hrvatskih zemalja, što nastavlja Kukuljević, Kvaternik, Starčević, Strossmayer, Mažuranić Klaić i drugi, da bi s Pilarom i Šufflayem , kao i F. Lukasom započelo moderno znanstveno doba geopolitike.


- Pilara se s pravom smatra teoretičarem modernizacije Hrvatske, ponajprije zbog njegovih članaka i studija tijekom polemike tzv. "Starih" i "Mladih" s kraja 19. stoljeća i početka 20. stoljeća,  ističe Lončarević osvrnuvši se na Pilarov pogled da nijedan narod koji želi biti priznat i prihvaćen ne smije biti sklon melankoličnom jalovom jadikovanju nad vlastitom sudbinom. 


Promociji su bili nazočni: generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, prva tajnica Veleposlanstva RH u Podgorici, Iva Ivanić – Pavković, predsjednik HGI–ja Adrijan Vuksanović i predsjednik HNV–a Zvonimir Deković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!