Glas Hrvatske

11:53 / 27.04.2022.

Autor: Božo Vodopija

U Kotoru je tiskan Muljanski Kantual

Muljanski Kantual

Muljanski Kantual

Foto: HRT / HRT

To je izniman doprinos slabo istraženoj i nedovoljno proučavanoj katoličkoj glazbenoj baštini Boke kotorske. Posebna je važnost tog izdanja u tome što nastaje u vremenu kada se duhovna baština bokeljskih Hrvata prečesto umanjuje, iskrivljuje i zatire. 

Crkve i palače Boke kotorske prava su riznica kulturno umjetničkoga blaga. Poznata je činjenica da se čak 60 posto ukupnoga kulturnoga dobra današnje Crne Gore nalazi u Boki kotorskoj. Ono su, kroz minula stoljeća, ponajviše stjecali tamošnji pomorci.

 

Muo u Boki kotorskoj, staro ribarsko naselje, uz to što je rodno mjesto blaženoga Gracije, ponosi se i iznimno bogatom glazbenom baštinom. Ovdje je prije 130 godina franjevac Ebert utemeljio Hrvatsko pjevačko društvo "Zvonimir".

 

U arhivu župe Muo don Robert Tonsati pronašao je jedan notno rukopisni zapis s kraja 19. stoljeća i iz njega je proizašao nedavno tiskani Muljanski Kantual, koji je objavljen u nakladi Ogranka Matice Hrvatske u Boki Kotorskoj.

Don Robert Tonsati

Don Robert Tonsati

Foto: HRT / HRT

- Kada sam otkrio tu zbirku shvatio sam da se radi o skladbama koje su nastale za ovu župu i nekako sam smatrao da je moja dužnost kao župnika da to ne ostane sakriveno, da ne ostane nepoznato. A jer, doista se naša kultura ovdje nekako i zaboravlja što zbog neznanja, nekad namjerno nekad i nenamjerno a ovakva vrijednost nekako je nametala kao jednu od mojih dužnosti kao župnika i kao povjesničara – rekao je don Robert Tonsati.

 

Kantual se sastoji od dva dijela: u prvom se donosi kratka povijest župe s osobitim osvrtom na prilike u 19. st. koju potpisuje urednik don Robert Tonsati, dok dr. don Miho Demović, poznati hrvatski muzikolog, analizira umjetničku vrijednost samih skladbi. Drugu veliku cjelinu čine same Ebertove skladbe. Transkripciju na suvremenu notaciju načinio je profesor Neven Kraljić, orguljaš Zagrebačke prvostolnice.

Muljanski Kantual

Muljanski Kantual

Foto: HRT / HRT

- U 19 stoljeću o. Konrad Ebert, franjevac iz samostana na Prčanju, inače franjevac Venecijanske provincije koja je ovdje imala svoje samostane, po zamolbi župnika Antuna Kosovića, ovdje je na Mulu organizirao Župni zbor. Podučio je mladiće sviranju, pjevanju, solfeggiranju i za njih je napisao cijeli niz velikih glazbenih djela. Od misa koje se tiču svetaca koji su se ovdje slavili do različitih moteta i himni blaženiku. Ovim izdanjem Kantuala nadamo se da će ne samo Bokelji, ne samo Muljani, nego svi koji su zainteresirani za glazbu hrvatskog crkvenog područja moći otkriti do sada nepoznata glazbena djela – zaključio je don Robert Tonsati.

 

Muljanskim kantualom konačno se skida veo zaborava i sa lika iznimno zanimljiva i zaslužna duhovnika i glazbenika oca Konrada Eberta. On je nakon uspješnog skladateljskog i pedagoškog djela u Boki kotorskoj, svoj život položio za vjeru kao misionar u Kini. A njegovo, poslije punih 130 godina objavljeno i ponovno dostupno glazbeno stvaralaštvo, značajno će pridonijeti i otkrivanju prečesto zanemarene franjevačke povijesne prisutnosti u Boki i njezinog utjecaja na duhovni i intelektualni razvoj toga kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!