Glas Hrvatske

12:00 / 11.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

U Detroitu održan CroFest

Hrvatski festival u Detroitu

Hrvatski festival u Detroitu

Foto: Franjo Bertović / GH

U Detroitu je održan CroFest, festival slavlja hrvatske kulture i tradicijskih običaja. U gradu automobilske industrije, ovaj festival održava se već više od dva desetljeća, a pod pokroviteljstvom i organizaciji Hrvatskog folklornog ansambla "Nova nada".

Nakon dvogodišnjeg stanke, pozornica Hrvatskog festivala u Detroitu, ponovno je bila ozvučena s lijepom tamburaškom glazbom, ukrašena lepršavim i višebojnim narodnim nošnjama te veselim poskočicama folklorne baštine. 


Ovo slavlje hrvatske kulture i tradicijskih običaja, ovdje u gradu automobilske industrije, održava se već više od dva desetljeća a pod pokroviteljstvom i organizaciji Hrvatskog folklornog ansambla "Nova nada". Čelna osoba ovog ansambla je Steve Talan koji obnaša gotovo sve funkcije, počevši od učitelja-instruktora kola i tamburice, koreografa, odborničke i organizatorske dužnosti. Svojim talentom, energijom i jednostavnošću plijeni sve koji ga okružuju te odaje lik pravog vođe koji je drži hrvatsku naseobinu aktivnom i na okupu. A, centar ovih okupljanja je Američko-hrvatski dom (American Croatian Hall) u Warren, MI u vlasništvu odsjeka 351 "Zora" i Hrvatska crkva "Sv. Lucije" u Troy, MI. 

"Nova nada"

"Nova nada"

Foto: Franjo Bertović / GH

Detroit se ponosi s tri hrvatska kulturno umjetnička društva u svom gradu. Uz "Novu nadu" (osnovana 1995) tu su još "Detroit Star Junior Tamburitzans" (od 1971.) i "Detroit Tamburitzan Orchestra" koji djeluje već 65 godina uzastopno. "Nova nada" u svojim redovima ima 30 članova a ponosi se sa svojim mnogobrojnim nastupima i putovanjima kroz Ameriku, Kanadu, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Austriju. Pod vodstvom umjetničkog direktora Steve Talan, Nova nada usko surađuju s mnogim kulturno-umjetničkim društvima u domovini Hrvatskoj, kako bi u svoj program uvela i na pozornici izvela što izvornije narodne pjesme i plesove.


Otvaranje CroFesta 2022. bilo je dosta emotivno zbog rata u Ukrajini. Naime, gost festivala bio je Kulturno-umjetnički ansamble "Echo Of Ukraine" pod vodstvom glazbene direktorice Annie Czubatyj, koji je uz američku i ukrajinsku himnu izveo vrhunski program usprkos ratnom divljaštvu njihovih susjeda u Ukrajini.


Potom je domaćin “Nova Nada” izveo “Plesovi iz Like” a za kraj “Jastrebarsko veselje”. U festivalskoj priredbi još su nastupili: "Detroit Tamburitza Orchestra", "Detroit Star Junior Tamburizans", Tamburaški zbor “Žumberčani” iz Clevelanda i “Vesele Česke Tance” ili "Malina češki plesači". Za nastavak večeri, zabave i veselja brinuo se je Tamburaški sastav “Zadnja stanica” iz Steeltona iz Pensilvanije.


Franjo Bertović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!