Glas Hrvatske

13:56 / 10.05.2022.

Autor:

Radovi umjetnika hrvatskog podrijetla u skopskoj galeriji

Otvorenja izložbi u Skoplju

Otvorenja izložbi u Skoplju

Foto: Glas Hrvatske / HRT

U povodu 9 svibnja, Dana Europe, u skopskoj Galeriji KO-RA Javne Ustanove Dom kulture "Kočo Racin" otvorene su dvije izložbe - izložba skupine umjetnika "Naša vizija za Europu" i izložba nakite mlade dizajnerice Sande Mieve. 

U velikom salonu Galerije "KO-RA" predstavljaju se svojim radovima brojni umjetnici, među kojima su i umjetnici hrvatskih korijena Sara Petrov iz Štipa, Viktor Branđolica, Slavica Taneska i Gordana Kvajo, nagrađivana fotografkinja iz Rijeke. 


Otvorenje izložbe prenosila je i Makedonska televizija.


Kustosica projekta je Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti, stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu J.U.Doma kulture "Kočo Racin". Povodom otvorenja istaknula je cilj izložbe: - Naglasiti osebujnost i obilje svjetonazora kojima je cilj harmoniziranje različitosti i zajedništvo različitih senzibiliteta u cilju naprezka i iskoraka u svim sfearma djelovanja. Radovi ovogodišnjih sudionika ove izložbe prije svega odišu upravo sveobiljem osebujnosti i različitih senzibiliteta, koji emaniraju svoje svjetonazore i ne samo stvaralačka načela uporabom najrazličitijih matrerijala u duhu suvremenih i alternativnih slikarskih i kretaivnih medija, s naglaskom na recikliranje. Sve češće su zastupljene inventivne kolažne strukture te zalaganje za afirmaciju upravo te slobode odabira koju suvremeno europsko društvo i zastupa kao jedno od vodećih načela, uz osjećaj za empatiju, očuvanje humanih vrijednosti u doba robotizacije i prije svega pijetet prema prirodi, rodnoj grudi, poetika nostalgije za arhetipskim saržanim u simbolima intimističkih predjela koji postižu genezu, simbole, kulturne riznice i kulturnog nasljeđa te mitologiziran simbol Žene kao majke Zemlje, simbola plodnosti i rodnosti Zemlje u očuvanju kontinuiteta svekolike geneze te ženski feministički principi vezani za kult prema fetišu mode i modnih akcesorija. Uz svu harmoniju kontrasti postižu nastojanje za jedinstvo suprotnosti.


Izložba okuplja najrazličitije generacije i medije svekolikih autorskih izričaja. Među sudionicima su i istaknuti i nagrađivani umjetnici brojnim i inozemnim nagradama i priznanjima: sveučilišni profesori Maja Raunik Kirkov, Natalija Pulejkova Radevska, Marija Svetieva, Ljube Aleksovski, Biljana Bilbisloska, Hristina Zafirovska, Stefan Dimovski, Blagoja Naumoski Bane, Žaneta Radevska Spirovska, Jasminka Novkovska, Biljana Jovanovska, Angelca Stoiljkovikj, Andrijana Andreeva- Ani Soro, Rixhet Ferati, Zulejha Ali Zuberi, Ema Noris, Katerina Sekovska Anđelković, Luna Jovanović iz Srbije, Dijana Petkova, Igor Pop Trajkov te jdean od doajena makedonske umjetnosti kipar Angel Dimovski Čauš

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!