Glas Hrvatske

08:26 / 20.09.2021.

Autor: Klara Špančić

Susret Milanovića i Grlića Radmana s Hrvatima u New Yorku

Posjet hrvatskoj zajednici

Posjet hrvatskoj zajednici

Foto: MVEP / HRT

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uoči početka Opće skupštine UN-a, u Hrvatskom centru Nikola Tavelić, susreli su se se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku. 

Predsjednik Milanović i ministar Grlić Radman svoj boravak u New Yorku započeli su sudjelovanjem na svetoj misi u crkvi sv. Ćirila i Metoda, koja okuplja Hrvate iz četiri savezne države: New Yorka, New Jerseya, Connecticuta i Pennsylvanije. U toj župi Hrvati se okupljaju od 1974. godine.


Članovima hrvatske zajednice u toj svjetskoj metropoli prigodnim govorima obratili su se predsjednik RH i ministar Grlić Radman koji je naglasio kako je u Sjedinjenim Američkim Državama hrvatsko iseljeništvo jedno od najbrojnijih u svijetu, da je puno učinilo za Hrvatsku te i dalje to čini.


- Zajedništvo i solidarnost bilo je vidljivo u Domovinskom ratu i u borbi za međunarodno priznanje naše Hrvatske, no i nakon razornih potresa koji su prošle godine pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju. Tada su Hrvati i udruge Hrvata iz SAD-a organizirali prikupljanje donacija te su odlučili pomoći bolnicama s pogođenih područja - istaknuo je ministar te uputio zahvalu na poslanoj pomoći.


Ministar je naglasio kako Vlada RH nastavlja raditi na jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske, što je vidljivo iz izmjene Zakona o državljanstvu, intenzivnih pregovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te aktivnog rada na ukidanju američkih viza za hrvatske državljane.


Hrvatska škola kardinal Stepinac New York sastavni je dio župe, a važnost postojanja škole nije smanjena svih ovih godina, već iz godine u godinu postoji sve veća potreba za njenim radom budući da je sada polaze djeca druge i treće generacije doseljenika u Ameriku.


Izjave predsjednika Zorana Milanovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana iz New Yorka poslušajte u nastavku. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!