Glas Hrvatske

18:20 / 12.07.2021.

Autor: Snježana Herek

Nikitsch / Filež -živjeti i voljeti na granici

Prof. dr. Rudolf Karazman

Prof. dr. Rudolf Karazman

Foto: Snježana Herek / HRT

Prof. dr. Rudolf Karazman, austrijski psihijatar, neurolog i psihoterapeut, gradišćanski Hrvat izdao je dvojezičnu knjigu pod naslovom "Nikitsch / Filež -živjeti i voljeti na granici" - , uz dva prateća dvojezična CD-a na njemačkom i hrvatskom jeziku na kojima su snimljene glazbene priče o drevnim hrvatskim običajima te pjesme na pogrebima i vjenčanjima i drugim veselicama.

Autor je knjigu posvetio svojoj majci i mještanima, te svim gradišćanskim Hrvatima kako bi se podsjetili ili čuli o životu, radu i običajima "njihovih starih" u Gradišću i njegovom rodnom selu Filežu, koji je tik uz austrijsko-mađarsku granicu.


Knjigu je namjeravao već prije izdati, a sada je izašla upravo u jubilarnoj godini kada se obilježava 100. godišnjica pripojenja Gradišća Austriji.


Prof.dr. Karazman je bio uspješan i u glazbenim vodama i snimio više CD-a s hrvatskim pjesmama.


Knjigom ukazuje i ostalim Austrijancima koji nisu pripadnici hrvatske manjinske zajednice na život i običaje gradišćanskih Hrvata i njihov veliki doprinos razvoju Austrije, posebice nakon ulaska u Europsku uniju 1995. godine kada je do tada uglavnom poljoprivredno orijentirano Gradišće, dobilo značajne financijske subvencije Europske unije, koje su doprinjele da je danas razvijena i za sve ostale Austrijance privlačna pokrajina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!