Glas Hrvatske

14:56 / 17.03.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Najuzornija seoska žena u Europskome parlamentu

(Foto: screenshot/Facebook)

(Foto: screenshot/Facebook)

Foto: - / -

Na poziv eurozastupnice Marijane Petir u Bruxellesu je boravila skupina hrvatskih građana s ciljem upoznavanje rada Europskoga parlamenta. Među uzvanicima bili su najuzornija seoska žena Melita Vrbanek sa suprugom Zdenkom, učenici kutinske i sisačke srednje škole s mentoricama koji su postali svojevrsni veleposlanici EP-a te novinari.

Najuzorniju hrvatsku seosku ženu Melitu Vrbanek primila je i potpredsjednica Europskog parlamenta i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj irska zastupnica Mairead McGuinness.

McGuinness je Vrbanek čestitala na osvajanju nagrade pohvalivši neprocjenjiv rad seoskih žena. Potpredsjednica Europskog parlamenta bila je ugodno iznenađena radom udruge "Uzorne hrvatske seoske žene" i načinom na koji se hrvatske seoske žene udružuju i surađuju. Pohvalila je i rad zastupnice Marijane Petir koja je pitanje unaprjeđenja statusa seoskih žena od samog početka svog mandata stavljala u središte rasprava o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Zastupnica Petir, čije je mišljenje o strateškim planovima u okviru buduće Zajedničke poljoprivredne politike Odbor za prava žena usvojio istoga dana kada je Melita Vrbanek posjetila Europski parlament, ističe važnu ulogu žena poljoprivrednica, ali i supruga koje pomažu u radu OPG-a svojim supruzima, kao i žena poduzetnica u ruralnim prostoru te je ponosna što kao pokroviteljica izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu može poduprijeti osnaživanje seoskih žena.

(Foto: screenshot/Facebook)

(Foto: screenshot/Facebook)

Foto: - / -

Za obitelj Vrbanek i njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vinarstvo je primarna djelatnost pa su Vrbanekovi posjetili i Europski odbor proizvođača vina (CEEV) gdje ih je primio glavni tajnik Ignacio Sanchez Recarte.

Vrbanek je predstavila svoj OPG koji već kroz pet generacija proizvodi vina na obroncima Žumberačkog Gorja. Njima opskrbljuju brojne restorane od Zagreba do Karlovca te Like i Gorskog Kotara. Vrbanek je predstavila i projekt za izgradnju kušaone vina koja će biti financirana sredstvima Europske unije.

Putovanje u Bruxelles nagrada je zastupnice Petir kao pokroviteljice natjecanja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu pobjednici natječaja. Uz Melitu Vrbanek i supruga u Bruxellesu su bilie predsjednica udruge "Uzorne hrvatske seoske žene" Katica Jerleković i tajnica Udruge Branka Tretinjak.

S hrvatskom delegacijom u posjetu Bruxellesu bio je i kolega Vjekoslav Madunić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!