Glas Hrvatske

18:03 / 29.09.2022.

Autor: Bruno Krajcar

Molizaiko 6

Molizaiko 6

Molizaiko 6

Foto: Jedna Musika / snimka zaslona

Udruge "edna Musika“ iz Kruča (Acquaviva Collecroce) u Italiji, u suradnji s Udrugom "Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“ organizira šesti susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu pod nazivom "MOLIZAIKO 6“ koji će se odvijati u Moliseu 30. rujna i 1. listopada. Pozivaju i na 2. Međunarodni festival folklora CRoETnO Festival- costumi tradizionali del Mondo u Rimu 2. listopada. Ove godine iz hrvatske u goste im stiže KUD Koledišće iz Jezera.

 

"MOLIZAIKO 6“ koji će se odvijati 30. rujna i 1. listopada 2022. u Moliseu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Rimu pod pokroviteljstvom Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Regije Molize i četiri hrvatske općine u Regiji Molise.


Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta i različitosti Hrvata iz Italije i šire te promicanje prijateljstva među Hrvatima iz različitih zemalja svijeta. Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su: mir, tradicija, očuvanje jezika, upoznavanje sa jedinstvenom tradicijom moliških Hrvata, prijateljstvo. 


MOLIZAIKO je osmišljen kao projekt koji se organizira prvu subotu u listopadu. Izvodi se u suradnji sa svim općinama moliških Hrvata te suradnjom s "Mosaico Italo-Croato Roma“ („Hrvatsko-talijanski mozaik Rim–kulturno društvena udruga www.mosaicoitalocroato.com ). U izvedbi projekta aktivno su uključene i ostale hrvatske udruge koje djeluju na teritoriju Molizea a uz krovnu koordinaciju udruge “JEDNA MUSIKA”. Projekt je osmišljen kao niz prezentacija u jednom kaleidoskopu ideja različitih sadržaja: glazbenom, pjesničkom, eno-gastronomskom te izlagačko-programskom. U glazbenom sadržaju naglasak će biti na upoznavanju sa jednim umjetnikom ili manjom glazbenom skupinom( gosti iz Hrvatske). U pjesničkom dijelu izvedbenog programa akcenat će biti na fuziji između pjesničkog stvaralašta na hrvatskom standard jeziku te na jeziku moliških Hrvata (na našu/na našo).


Što se tiče eno-gastronomskog dijela izvedbe projekta glavni iskorak će biti na predstavljanju hrvatskih specijaliteta.


CRoETnO Festival- costumi tradizionali del Mondo - 2. listopada 2022. u Rimu


Udruga Jedna Musica i Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim organizira 2. Međunarodni Festivala nošnje, nakita i oglavlja koji je jedinstven po svom konceptu, u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značenje očuvanja folklornog naslijeđa. Festival je međunarodnoga značaja, sa sudionicima udruga koje djeluju u Rimu i Moliseu te udrugama koje djeluju na teritoriju Rima: Ukrajina, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Madagaskar, Kolumbija, Italija i Hrvatska itd.


Središnje događanje bit će revija narodnih nošnji, na kojoj se ocjenjuju najljepša ženska i muška narodna nošnja i najljepša dječja narodna nošnja. Sve nagrade su izvorni hrvatski proizvodi, penkala, kravata, Paška čipka, paprenjaci, Bajadera, Licitarska srca, Vučedolska golubica, šestinski kišobran, turističke destinacije te za djecu didaktičke igračke kreirane hrvatskom kulturnom baštinom za djecu te bi i ovim putem promovirali Hrvatsku kulturu baštinu. Hrvatske narodne nošnje predstavljaju dio kulturne baštine hrvatskog naroda.

Cro Etno

Cro Etno

Foto: ilustracija / ustupljena fotografija/Pixabay

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!