Glas Hrvatske

11:45 / 19.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Marijini obroci pokreću novi program školske prehrane u Jemenu

Marijini obroci u Jemenu

Marijini obroci u Jemenu

Foto: Marijini obroci / ustupljena fotografija

Marijini obroci – globalna dobrotvorna organizacija za školsku prehranu započela je novi program u Jemenu, čime je ukupan broj zemalja u kojima dobrotvorna organizacija djeluje porastao na 20. Organizacija trenutno hrani više od dva milijuna djece svakog školskog dana u nekim od najsiromašnijih zajednica na svijetu, nudeći djeci ne samo prehranu hranjivim obrokom nego priliku za obrazovanje i nadu u svjetliju budućnost.


Radeći u partnerstvu s uspostavljenom međunarodnom nevladinom organizacijom Yemen Aid, Marijini obroci će sada u četiri škole u četvrti Al Mansoora u Adenu osigurati obroke za više od 4000 djece. Ovaj okrug je posebno ranjiv jer je dom velikog broja interno raseljenih osoba (IDP) i drugih marginaliziranih skupina koje doživljavaju visoku razinu gladi.


Nadovezujući se na postojeće odnose Yemen Aid-a s tim zajednicama i njihovim vođama, Marijini obroci su uspješno implementirali dnevni obrok sendviča s pitta kruhom punjenim voćem i/ili povrćem za svako upisano dijete. U Jemenu siromaštvo i sukobi često sprječavaju djecu da se školuju, a prisila na dječji rad može postati stvarna prijetnja. Posluživanje hranjivog ručka potiče djecu da se vrate u sigurnost učionice.


 - Marijini obroci uvijek imaju želju podržati one kojima je najveća potreba. S obzirom na to da se Jemen može opisati kao najveća humanitarna kriza na svijetu, a toliko djece pati, oduševljeni smo što tamo počinjemo služiti naše svakodnevne školske obroke – zadovoljavajući trenutne potrebe gladnog djeteta i, što je ključno, u isto vrijeme omogućujući njihovo obrazovanje. Zahvaljujemo svima koji podržavaju naš rad na načine koji nam omogućuju da nastavimo ići naprijed prema sljedećem djetetu koje čeka - kaže Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i izvršni direktor Marijinih obroka.


Yemen Aid osnovali su 2016. izvršni direktor Summar Nasser i grupa jemenskih Amerikanaca kao odgovor na dugotrajnu humanitarnu krizu u Jemenu. Marijini obroci kontaktirali su Yemen Aid nakon čitanja o njihovom ključnom radu na internetu kako bi vidjeli kako bi program školskog hranjenja mogao koristiti tamošnjoj djeci.


Trenutačno, Yemen Aid osigurava tisuće košara s hranom raseljenim ljudima i zajednicama i podržava tisuće pothranjene djece. Oni također pružaju podršku i savjete o pitanjima higijene, zdravlja i dobrobiti. Osim toga, vode brojne programe za žene – podržavaju farmerice, opskrbljuju resurse ženskim poduzećima i nude poboljšanje vještina i psihosocijalnu podršku.


- Uvijek nas vesele vijesti o širenju projekta, a posebno vijest kao što ova – da Marijini obroci otvaraju kuhinje u novoj zemlji u kojoj do sada nisu bili prisutni i da dopiru do djece do koje do sada nisu mogli doprijeti. Što se Marijinih obroka u Hrvatskoj tiče, sa zahvalnošću i radošću možemo reći da su bez obzira na zadnje dvije pandemijske godine ukupne donacije naših podupiratelja rasle. S obzirom da pandemija nije usporila rast projekta u Hrvatskoj, Marijini obroci Hrvatska nastavljaju hraniti preko 60.000 djece u 21 školskoj kuhinji, u 5 zemalja - ističe Zrinka Prica, predsjednica Marijinih obroka Hrvatska.


info@marysmeals.hr,  01 5509 250.

IBAN: HR7923600001102102666, SWIFT: ZABAHR2X

Više o Marijinim obrocima saznajte na https://www.marysmeals.hr/


Marijini obroci

Marijini obroci

Foto: Marijini obroci / ustupljena fotografija

O Marijinim obrocima


• Marijini obroci su jednostavna ideja koja funkcionira. Dobrotvorna organizacija osigurava gladnoj djeci jedan dnevni obrok u mjestu za obrazovanje u područjima gdje glad i siromaštvo često stoje na putu školovanja.

• Marijini obroci hrane djecu u 20 zemalja: Malavi, Liberija, Zambija, Zimbabve, Haiti, Kenija, Indija, Južni Sudan, Uganda, Etiopija, Benin, Libanon, Sirija, Jemen, Mijanmar, Tajland, Ekvador, Madagaskar, Rumunjska i Niger.

• Marijini obroci trenutno hrane preko 2 milijuna djece svakog školskog dana.

• Prosječna globalna cijena prehrane djeteta Marijinim obrocima tijekom cijele školske godine iznosi samo 132 kn.

• Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93 % donacija izravno na svoje dobrotvorne aktivnosti. To je moguće samo zato što veliki dio dobrotvornog rada obavlja vojska od nekoliko desetaka tisuća predanih volontera.

• Marijini obroci nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane-Barrow, tijekom razdoblja gladi posjetio Malavi, i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.“

• Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući dobroti podupiratelja iz Hrvatske, imaju otvorenu 21 školsku kuhinju koje se nalaze u Liberiji, Malaviju, Beninu, Zambiji i Ekvadoru. U 2021. godini Marijini obroci Hrvatske nahranili su više od 60 000 gladne djece u školi.


Marijini obroci

Marijini obroci

Foto: Marijini obroci / ustupljena fotografija

Osnovne informacije o krizi u Jemenu


Unicef navodi Jemen kao najveću humanitarnu krizu na svijetu, s oko 21 milijun ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, uključujući više od 11 milijuna djece. Eskalacija sukoba i ekonomski pad znače da će gotovo 2,3 milijuna djece mlađe od pet godina ove godine patiti od akutne pothranjenosti, navodi se u izvješću četiri UN-ove agencije iz veljače 2021. Očekuje se da će 400.000 ove novonastale djece umrijeti ako ne dobiju hitnu pomoć.


O Jemenu

O Jemenu

Foto: Marijini obroci / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!