Glas Hrvatske

10:27 / 28.09.2018.

Autor: Branimir Njikoš

Ljubić: U tijeku prljava kampanja

Božo Ljubić (Screenshot HRT)

Božo Ljubić (Screenshot HRT)

Foto: - / HRT

Bliže se opći izbori u Bosni i Hercegovini, istovremeno zahuktava predizborna kampanja u kojoj neki bosanskohercegovački mediji optužuju Hrvatsku za lažno prijavljivanje birača za izbore u BiH te krađu glasova.

Dok neki mediji u Bosni i Hercegovini napadaju Hrvatsku iznoseći tvrdnje o lažnom prijavljivanju birača za skorašnje izbore te krađu glasova, hrvatska strana oštro opovrgava te optužbe. Situaciju je komentirao i Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- To je jedna vrlo prljava kampanja koja obiluje difamacijama. Nitko ne može govoriti o krađi dok sud to u redovitoj proceduri ne utvrdi. To ja vidim samo kao dio jedne difamacijske kampanje koja ide protiv hrvatskih predstavnika u BiH, protiv Republike Hrvatske - istaknuo je Ljubić za HRT.

U tijeku kampanje promjena na čelu izbornog povjerenstva 

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) dobilo je novog predsjednika Branka Petrića iz redova srpskog naroda, no taj je izbor odmah posvađao članove ovog tijela. Protukandidat Novak Božičković Petrićev izbor smatra nezakonitim te je najavio tužbu Državnom sudu, piše HINA.

Sadašnjoj predsjednici SIP-a Ireni Hadžiabdić redoviti mandat istječe 1. listopada i tog bi dana dužnost trebao preuzeti Petrić. Za njega su glasovala četiri člana SIP-a, a za protukandidata Novaka Božičkovića dva.

- Petrić je u ovom mandatu već jednom bio predsjednik i stoga držim da to ne može biti još jednom - kazao je Božičković.

Dodatni problem je u tome što je Petriću redoviti mandat člana SIP-a istekao 23. rujna, a njegovog je nasljednika trebao imenovati državni parlament, no to tijelo je već mjesecima u blokadi zbog međustranačkih sukoba. Petrić bi, prema tomu, trebao ostati na čelu SIP-a do potvrđivanja rezultata izbora, odnosno najdulje do 7. studenog. 

Još jednom članu SIP-a Stjepanu Mikiću, koji je izabran kao kandidat iz reda hrvatskog naroda, mandat je istekao jer je ispunio uvjete za mirovinu, no ni za njega nije bilo moguće osigurati zamjenu, piše u priopćenju HINE.

Otkako je to tijelo uspostavljeno, dodaju, ovo je prvi put da se smjena na čelu SIP-a odvija u jeku predizborne kampanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!