Glas Hrvatske

10:12 / 19.07.2022.

Autor: Violeta Kalić

Izložba Sare Petrov na Štipskom kulturnom ljetu

Pozivnica

Pozivnica

Foto: Violeta Kalić/YouTube / ustupljena fotografija/snimka zaslona/kolaž

U ovogodišnjem izdanju jedne od najstarijih makedonskih manifestacija Štipsko kulturno ljeto 2022 u program je uvrštena i mlada umjetnica hrvatkskog podrijetla Sara Petrov, dugogodišnja članica Zajednice Hrvata "Libertas Štip". Njezino se ime našlo uz brojna druga eminentna imena,od zbora Sveučilišta Harvard u SAD-u, nagrađivanog zbora "Sv Zlata Meglenska", koncertnih, izložbenih i i drugih programa do Ljetnog nocturna češke violončelistice Sare Jedlićkove i Ćamila el Ahmadija.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavit će se recentnim radovima ciklusa naslovljenog "Besane noći" koji predstavlja tek jedan dio njezina tematski, žanrovski raznovrsnog opusa, najrazličitijeg izričaja gdje pored radova u duhu klasičnog slikarstva istražuje i nove tehnike i metodologije mogućih likovnih izričaja kojima uobličava svoje radove.


Sara se predstavlja s dvadeset radova u tehnici akril na platnu. Projekt je ostvaren zahvaljujući potpori Središnjeg Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Općine Štip i Zajednice Hrvata "Libertas" Štip.


Sara Petrov je rođena 1992 u Štipu, Ona je prva diplomirana likovna umjetnica klasičnog slikarstva na Likovnoj Akademiji u Štipu u klasi umjetnika Jegorovih. Svoj dar i afinitet prema slikarstvu pokazuje od najranije dobi, te sa svojim slikama sudjeluje na brojnim izložbama. Dobitnica je i brojnih priznanja .Radi u više slikarskih tehnika. Sudjeluje na 12 skupnih izložbi. Živi i radi u svom rodnom gradu, gdje vodi slikarske radionice ART SMART namijenjene djeci od 6 do 18 godina. Svoje umijeće u slikarstvu potrvrđuje i izložbom koju sa 12 slika za 12 država, u akrilnoj tehnici na platnu, naslovljenoj "Majka Božja kao poveznica Hrvata i svijeta" sufinanciranoj od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gdje trenutačno boravi. Kako ističe, svoju profesionalnu nadogradnju želi ostvariti u projektima i iz sfere zaštite kulturnog nasljeđa, kao dio nekog od mješovitih timova na konzervatorsko-restauratorskim radovima u cilju zaštite bogate hrvatske kulturne baštine.


Sarina prva samosalna izložba bit će otvorena 26 srpnja te se očekuje i njeno predstavljanje u drugim gradovima diljem Republike Sjeverne Makedonije i svijeta te u Republici Hrvatskoj i rodnome gradu majke Dolores Tereze Kašube Petrov, predsjednice Zajednice Hrvata "Libertas" , rođene u Dubrovniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!