Glas Hrvatske

11:39 / 14.04.2022.

Autor: David Rey

Hrvatski uskrsni običaji u Boliviji

Patricia Ávila Kuljiš

Patricia Ávila Kuljiš

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica u La Pazu

Hrvatska zajednica La Paz, Bolivija, čuva hrvatske običaje u proslavi Velikog tjedna.

- Prije početka Velikog tjedna odlučili smo održati manifestaciju pod nazivom "Poseban Uskrs", koji se prenosio na Zoom i Facebook platformama, kako bismo očuvali i proširili hrvatske običaje za Uskrs.


Napravili smo kratak osvrt, govorili smo o aktivnostima u Hrvatskoj. Procesije, blagoslov hrane, tradicionalne slastice za ovu proslavu, ukrašavanje jaja, uskrsne čestitke i tradicionalne pjesme, dio su uskrsnih običaja u različitim krajevima Hrvatske. Spomenuli smo običaje u Istri, Hvaru, Zagorju, Dalmaciji i Dubrovniku. Od svih običaja Velikog tjedna najupečatljiviji je ukrašavanje jaja ili pisanica, budući da je jaje od davnina simbol moći života i uskrsnuća.


U našoj zajednici pripremili smo najvažnije elemente koji ne smiju nedostajati na hrvatskom uskršnjem doručku: pincu ili sirnicu, goranski nadjev i pisanice. Koristili smo različite tehnike, pa tako i onu tradicionalnu, u kojoj se koristi kanila s metalnim vrhom, što nam je bilo teško napraviti. Nakon zagrijavanja u svijeći, natopi se voskom ili parafinom, a zatim se na jajima izrađuju crteži, koji se sustavno boje u više slojeva, kako bi se dobilo više boja - ističe Patricia Ávila Kuljiš, predsjednica Hrvatske zajednice La Paza, Bolivija.

Ukrašeno jaje je dugo očekivani dar za sve.


- Darivanje uskršnjeg jajeta je želja za srećom, zdravljem, ljubavlju, želja za dobrom žetvom. Spomenuli smo da, kako postoji više regija, postoje i mnoge tradicije sa svojim varijantama, ali i sličnosti, čak i s običajima Bolivije.


Veliki tjedan počinje na Cvjetnicu. Običaj je nositi palmine grane u crkvu da ih blagoslove. Na Veliki četvrtak obiđe se 14 crkava, a oltari su pomno ukrašeni, uglavnom cvijećem. Veliki petak je vjerski praznik u Boliviji, dan duhovnog prisjećanja. Održavaju se procesije, poste se, ne jede se meso. No, naprotiv, prije se prema tradiciji jelo 12 jela pripremljenih na bazi ribe, škampa i punjenog bakalara, morskih algi, povrća. S vremenom se broj jela smanjivao, a ovisno o mogućnostima, između 12 jela obitelji biraju ona koja im se najviše sviđaju - rekla je Bolivijka hrvatskih korijena.

Bolivijska uskrsna jela

Bolivijska uskrsna jela

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska zajednica u La Pazu

U Patricijinoj kući za Uskrs je običaj jesti juhu od škampa, bakalar na dalmatinski način i puding od riže za desert.


- Mislim da to odražava uključivanje Hrvata u običaje regije koja ih je primila, prilagođavajući hrvatske običaje u potpunom sinkretizmu. Naravno, od malena su nas držali na totalnom postu do podneva. Danas mnogi vjernici ne poste. Jednostavno prestaju konzumirati neku hranu ili druge stvari koje izazivaju ovisnost.


Velika subota je dan kada je tijelo Isusa Krista ležalo u njegovu grobu. Mnogi vjernici idu na misu bdijenja. Na ulazu u crkvu ljudi kupuju voštane svijeće s nacrtanim križem i pale ih tijekom mise. Neki ljudi stavljaju 5 zrna pšenice u rastopljeni vosak, što simbolizira pet rana koje je Isus dobio.


Svi radosno iščekuju Uskrs, prisjećajući se Isusova uskrsnuća, nade u novi život. Na tržnicama prodaju jaja i čokoladne zečeve, za kojima djeca jako žude. Najvažnije je podijeliti s obitelji. Budući da je to vrijeme razmišljanja, ali i odmora, većina Bolivijaca odlučuje podijeliti ove svečanosti sa svojom obitelji i prijateljima. Zahvaljujem Programu za Hrvate izvan RH HRT-a. Želim vam svima sretan Uskrs - zaključuje Patricia Ávila Kuljis, predsjednica Hrvatske zajednice La Paza, Bolivija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!