Glas Hrvatske

17:13 / 06.12.2021.

Autor: Božo Vodopija

Hrvati u Podgorici

Podgorica

Podgorica

Foto: HRT / HRT

U Podgorici sve bolje radi Zajednica Hrvata i prijatelja. Osmislili su zanimljive projekte s ciljem očuvanja nacionalnih, kulturnih i vjerskih posebnosti, ali i širenja suradnje s većinskim crnogorskim narodom. Posebno je zanimljivo što su u te projekte, za razliku od mnogih drugih nacionalnih udruga, uključeni mladi, i to već druge, treće i četvrte generacije. 

U Crnoj Gori društveno i politički nije organizirana samo tamošnja autohtona hrvatska nacionalna zajednica, koja od starine najvećim dijelom živi na području Boke kotorske, nego i hrvatska dijaspora u toj zemlji, koja je najbrojnija u glavnom crnogorskom gradu.


Za razliku od Hrvata u Boki kotorskoj koji su ondje autohtono i starosjedilačko stanovništvo, Hrvati u Podgorici stigli su iz svih dijelova Hrvatske. Naviše ih je ovdje došlo za vrijeme dvije Jugoslavije, kao visokoobrazovani stručnjaci iz oblasti zdravstva, školstva, vojske i tehnologije.


Hrvatsku zajednicu u Podgorici vodi doktorica Svjetlana Zeković. Rođena Osječanka, kao mlada liječnica, s diplomom zagrebačkog Sveučilišta, u Podgoricu, tadašnji Titograd, stigla je davne 1973.

prim. dr. sc. Svjetlana Zeković

prim. dr. sc. Svjetlana Zeković

Foto: HRT / HRT

- Tu sam se udala, rodila dvoje djece, onda sam se, bila je Jugoslavija, više vezala za Beograd, gdje sam završila specijalizaciju, supspecijalizaciju, tu sam magistrirala, doktorirala, iz struke završila sve što se moglo završiti – rekla je prim. dr. sc. Svjetlana Zeković, predsjednica Zajednice Hrvata i prijatelja u Podgorici.


Bavi se znanstveno-istraživačkim radom i kao prva znanstvenica iz područja pedijatrije i kardiologije, utemeljila je dječju kardiologiju u toj zemlji. Jednakim žarom, nalazi vrijeme i za problematiku tamošnje hrvatske manjinske zajednice.


- Volim da se susrećem s našim ljudima i da im budem potpora, ja im uvijek kažem ovo je i njihova kuća isto tako, mogu doći kad im što god treba, tako da smo mi stalno u jednoj komunikaciji, u potrebi da pomažemo jedni drugima, a s druge strane nastojimo uključiti sve naše susjede, da vide tko smo, što smo, i tako će nas više cijeniti i poštovati, a i mi njih – istaknula je dr. Zeković.


Članovi Zajednice Hrvata i prijatelja u Podgorici rado se nalaze u prostorijama društva, gdje promišljaju nove projekte.

Anita Šimurina, voditeljica projekata

Anita Šimurina, voditeljica projekata

Foto: HRT / HRT

- Nama je bio cilj da kroz dodir različitosti upravo otkrivamo sličnost i zajedničko ovdje sa drugim narodima sa kojima živimo, svakodnevno ovdje u cg dijelimo svakodnevicu i rastemo u dobroti i ljubavi – rekla je Anita Šimurina, voditeljica projekata.


- Zašto ne bi naši mladi ljudi, naša djeca, koja su odgojena u tom duhu, a koja su sva vrlo obrazovana, zašto ne bi bili jedan korak prema domovini svojih predaka, svojih očeva, svojih majki? A možda i mi neki koji smo već dugo tu se kanimo ponovo vratiti u svoju pređašnju domovinu koja će uvijek ostati u našem srcu. Jedno poštovanje prema zemlji u kojoj živimo, a u srcu je RH, to se zna – zaključila je dr. Zeković.


Unatoč iznimnoj lojalnosti prema zemlji u kojoj žive, znatno više nego u trećim zemljama, dio mladih


Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora

Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora

Foto: HRT / HRT

Zato će u toj udruzi kroz brojne projekte i aktivnosti nastojati očuvati sve značajke hrvatskoga nacionalnoga identiteta u tamošnjoj zajednici.


(Izvor: TV Globalna Hrvatska, 27.11.)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!