Glas Hrvatske

11:43 / 08.02.2018.

Autor: Jasminka Perić

70 godina Hrvatske katoličke župe München

-

-

Foto: - / -

Misnim slavljem koje će 11. veljače u crkvi svetoga Michaela predvoditi  vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić Hrvatska katolička župa u njemačkom Münchenu svečano će proslaviti 70. obljetnicu postojanja.

Iako su  Hrvati u München počeli dolaziti odmah nakon Drugoga svjetskog rata, od 1948. godine u Župi se svakoga dana služe svete mise na hrvatskome jeziku. Ta velika hrvatska zajednica, koja ima oko 60 tisuća hrvatskih vjernika, redovito se okuplja pa se u Župi provode mnogobrojne aktivnosti.

Uz vjeronauk, koji pohađaju djeca i mladi, aktivna je i FRAMA, skupina mladih koji pjesmom obogaćuju misna slavlja te pokazuju istinsko zajedništvo. Usto, aktivno se bave karitativnim radom pa nekoliko puta na godinu organiziraju humanitarne akcije i na taj način pomažu potrebitima u domovini te povezuju iseljenu i domovinsku Hrvatsku. 

U Župi djeluju Dječji zbor "Hrvatski slavuji" te Orkestar djece i mladih. Tamburica je narodno glazbalo i hrvatski nacionalni simbol, pa je djeca i mladi rado uče svirati. U folklornoj skupini uče tradicionalne plesove iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i iz Vojvodine, Boke Kotorske te s Kosova – Janjeva i Letnice.

U povodu 70. godišnjice Hrvatske katoličke župe u Münchenu održat će se i svečana akademija. U programu će sudjelovati Ženski vokalni sastav "Lira", Klapa "Croatia", a poseban gost bit će Đani Stipaničev.

Proslavi prethodi trodnevna duhovna obnova koju predvodi fra Ante Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!