Glas Hrvatske

10:27 / 18.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

U Mošćenici podignuta prva protupotresna kuća

Protupotresna kuća u Mošćenici

Protupotresna kuća u Mošćenici

Foto: Sisačka biskupija / snimka zaslona

Samo tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o gradnji, prva kuća iz projekta "Krov za Hrvatsku“ podignuta je u Mošćenici. Riječ je o pomoći koju je pokrenula Željezanska biskupija i biskup Egidije Živković, a provodi se u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata "HRVAT S.A.M.“, Caritasom Sisačke biskupije, Austrijskom biskupijskom konferencijom, zemaljskim vladama svih devet austrijskih pokrajina te Vladom Republike Hrvatske. 

Predviđena je gradnja u prvoj fazi pet, a ukupno deset protupotresno stabilnih i energetski gotovo pasivnih kuća za obitelji s brojnom djecom. Prvu takvu kuću veličine 150 četvornih metara dobila je šesteročlana obitelj Žarka i Sande Gavrić iz Mošćenice koja nije krila radost i oduševljenje što će nakon 14 mjeseci u improviziranom kontejnerskom smještaju uskoro imati čvrsti krov nad glavom.


Gradilište je u utorak 15. ožujka obišao i sisački biskup Vlado Košić u pratnji predsjednika Gradišćanskog društva "Hrvat S.A.M.“ i koordinatora biskupije Željezno za gradnju kuća fra Božidara Blaževića, ravnateljice Caritasa Sisačke biskupije Kristine Radić, predsjednice Caritasovog povjerenstva za stradale od potresa s. Smilje Čirko i jednog od donatora Željka Kalečaka.


Tom prigodom biskup Košić izrazio je zahvalnost biskupu Živkoviću i svima uključenima u Projekt te je istaknuo kako Crkva kroz razne svoje udruge i ustanove neprestano pomaže i obnavlja taj kraj. Biskup je podsjetio i na druge projekte Caritasa Sisačke biskupije koji je do sada sagradio 29 montažnih kuća za starije, osigurao pet kuća za obitelji s petero i više djece, ali isto tako je partner Udruge "Seljaci pomažu seljacima“ koja je dosad izgradila 64 drvene kuće. Tu je i Karitativna udruga franjevaca Bosne Srebrene "Kruh sv. Ante“ koja je izgradila pet obiteljskih kuća, kao i brojne druge inicijative.


Fra Božidar Blažević podsjetio je kako je glavni inicijator projekta biskup Živković koji je emotivno vezan uz taj kraj i biskupiju, a na njegov apel u njega su se uključili brojni donatori. Posebno je zahvalio i gospodinu Kalečaku i njegovoj tvrtki Vulkal koja nesebično prati ovaj projekt.


Govoreći o gradnji kuća ustvrdio je kako izrada same kuće traje pet dana, postavljena je u danu, a zajedno s drugim radovima i opremanjem projekt bi trebao biti završen u tri mjeseca. Na kraju poručio je kako je plan, usprkos nekim birokratskim problemima, tijekom ove godine useliti u njihove kuće svih pet obitelji s kojima je potpisan ugovor o gradnji.


/Sisačka biskupija)

Primopredaja kuće u Mošćenici

Primopredaja kuće u Mošćenici

Foto: Sisačka biskupija / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!