Glas Hrvatske

16:00 / 19.03.2022.

Autor: Ana Ledenko Gregur

U centru Zagreba otvoren novi Muzej sportskih ZGoda

Muzej sportskih zgoda

Muzej sportskih zgoda

Foto: Ana Ledenko Gregur / HRT

Zagreb je  prošlog tjedna dobio novu adresu za sve ljubitelje sporta. Riječ je o Muzeju sportskih ZGoda, posvećenom zagrebačkom sportu i uspješnim sportašima. Ovaj interaktivni muzej svojim posjetiteljima nudi zanimljiv muzejski postav, ali i edukativne aktivnosti i radionice. Martina Fileš, jedna od osnivačica muzeja, otkriva kako se pojavila ideja o osnivanju novog ideja, je li Hrvatska međunarodno prepoznata kao važna sportska nacija te što se sve može isprobati na novoj sportsko-kulturnoj adresi.

Mala zemlja za veliki sport. Hrvatska je već godinama međunarodno prepoznata kao zemlja velikih sportaša i sportskih uspjeha. O sjajnim postignućima zagrebačkih sportaša od prošlog se tjedna može doznati više na novoj adresi u Palmotićevoj ulici u centru Zagreba u - Muzeju sportskih ZGoda. Jedna od osnivačica muzeja, bivša hrvatska rekorderka u skoku s motkom Martina Fileš, tvrdi kako je do cijele ideje došlo sasvim spontano.


- Preko ljeta me jedna obiteljska prijateljica pitala kamo da pošalje klince na trening ili negdje gdje mogu vidjeti i isprobati sve sportove jer bi nešto trenirali, a nemaju pojma što, da vide iz prve ruke sve pa da znaju što točno žele. Ja sam odgovorila da nažalost nigdje jer nema mjesta u Zagrebu gdje se mogu vidjeti svi sportovi pa je ideja i počela od toga, idemo napraviti jedno takvo mjesto. Međutim, teško bi bilo napraviti jednu vježbaonicu za sve sportove pa smo se odlučili napraviti jednu izložbu edukativnog tipa, odnosno radionicu koja može poslužiti da se vidi, isproba i nešto novo sazna o sportu – ističe Fileš.

Muzej sportskih zgoda

Muzej sportskih zgoda

Foto: Ana Ledenko Gregur / HRT

Njenu ideju odmah su podržali bliski prijatelji - osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama, gimnastički reprezentativac Tin Srbić i pravnica Roberta Grobenski. Ovi sportski entuzijasti spremno su uskočili u novi projekt.


- Nas troje smo stvarno dobri prijatelji već dugi niz godina, ovo nije nešto prvo što radimo, navikli smo se međusobno pomagati u apsolutno svemu, od farbanja stanova do slaganja namještaja tako da sam ja došla prvo njima, ispričala i oni su rekli idemo to raditi! 


Glavni poticaj za osnivanje muzeja nedostatak je poučno-interaktivnog sportskog sadržaja u Zagrebu i želja da svojim posjetiteljima omoguće upoznavanje raznih sportova. Osim toga, u novi projekt vodila ih je i želja da Hrvatsku promiču kao važnu sportsku naciju.


- Pa mislim da smo po sportu najprepoznatljiviji od svega što smo ponudili svijetu, što je super, da je jedna tako mala država prepoznata u svijetu. Evo ja osobno gdje god sam otišla i kad kažem iz Hrvatske, odmah se spominju Luka Modrić, Marin Čilić, među starijima Davor Šuker, obitelj Kostelić… Stvarno smo prepoznatljivi po sportu i to je definitivno nešto u što bi se trebalo više ulagati – dodaje Fileš.

Muzej sportskih zgoda

Muzej sportskih zgoda

Foto: Ana Ledenko Gregur / HRT

Među fotografijama i muzejskim eksponatima mogu se vidjeti poznata sportska imena, osvajači brojnih medalja na državnim i međunarodnim natjecanjima.


- Pokušali smo obuhvatiti sve sportove koji su dostupni u Zagrebu. Naravno, nismo uspjeli sve, ali većinu stvarno jesmo obuhvatili. Nismo htjeli forsirati te ekipne sportove pa nismo posebno radili nogomet, rukomet i košarku, nego smo se više bazirali na ono što im je možda nedostupno. Nisu istaknuti ni svi zagrebački velikani, morali smo napraviti selekciju jer nažalost nemamo dovoljno zidova da bi sve istaknuli pa smo se bazirali najviše na sudionike na Olimpijskim igrama i osvajače nagrada, najuspješnije pojedince, a od ekipnih sportova smo odabrali klubove… Pošto je i Tin jedan od osvajača istaknuli smo njega, Sandru Perković, Josipa Glasnovića, braću Sinković, obitelj Kostelić, to su nekakvi nemjerljivi uspjesi, van konkurencije i sve smo ih obuhvatili. 


Iako je primarni fokus muzeja na djeci i mladima, i stariji posjetitelji itekako uživaju u interaktivnom sadržaju novog muzeja.


- Pa baš je super jer se svima podjednako sviđa, svi su uzbuđeni, djeca su sretna što mogu nešto novo isprobati i vidjeti, a roditelji su sretni jer su se neki po prvi put okušali u skijanju na ski simulatoru, neki nisu imali prilike pucati na gol, a najviše su ih razveselile stare stvari, kao hauba od Fiće i Zagi s Univerzijade, to ih je vratilo u mlade dane. Od svih eksponata, najviše pažnje privlači hokej, tu se ljudi najviše zadržavaju i to je nešto što većina nas, pa evo i mi osnivači, nismo imali priliku isprobati. Nismo znali kako će to funkcionirati dok nismo sve posložili, ali uspjeli smo. Najviše se tu zadržavaju i na ergometru, koji je zanimljiv jer je uklopljen u čamac pa je ljudima lijepo jer im se sviđa osjećaj da su kao na vodi – veselo ističe Fileš.

Muzej sportskih zgoda

Muzej sportskih zgoda

Foto: Ana Ledenko Gregur / HRT

U budućnosti će posjetitelji, uz razgledavanje stalnog postava, moći sudjelovati i na edukativnim radionicama.


- Riječ je o radionicama, psihološkoj pripremi, općenitoj pripremi sportaša, prehrani i svi koji će biti zainteresirani održati svoje radionice mogu nam se slobodno javiti, što više toga, to bolje – zaključuje Martina Fileš.


Želite li isprobati neki od sportova ili jednostavno razgledati eksponate poput dresova Dinama, rukometaša Zagreba, rukometašica Lokomotive i braće Sinković, muzej sportskih ZGoda nudi bogati sadržaj za sve naraštaje. Najbolje od zagrebačkog sporta zasigurno ćete pronaći na novoj sportsko-kulturnoj adresi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!