Glas Hrvatske

13:49 / 17.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Održan 12. Susret kotorvaroških Hrvata

Kotorvarošani na susretu u Zagrebu

Kotorvarošani na susretu u Zagrebu

Foto: Marko Bjelobrk / ustupljena fotografija

U franjevačkoj župi Sesvetska Sopnica, u istočnom dijelu Zagreba, pod geslom "Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju" održan je 11. srpnja 12.  Susret raseljenih vjernika Hrvata i prijatelja župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci).

Susret je, kao i svake godine dosad, započeo misnim slavljem u 11 sati u samostanskoj i župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske koje je ove godine predslavio vlč. Ilija Piličić, župnik župe sv. Nikole i Vida u Žažini (Sisačka biskupija) uz suslavlje gvardijana samostana sv. Ilije u Zagrebu i sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara u Sesvetskoj Sopnici fra Stipe Karajice.


Vlč. Piličić je na početku misnog slavlja pozdravio sve okupljene vjernike, izrazivši zahvalu i radost što kao sin i svećenik kotorvaroške doline po prvi put može predslaviti misno slavlje prigodom takvih okupljanja pred svojim Kotorvarošanima. Na kraju misnog slavlja okupljene je u okviru župnih obavijesti pozdravio domaćin župne zajednice u Sesvetskoj Sopnici fra Zdravko Dadić.


Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale žrtve iz kotorvaroške doline. Misno slavlje je pjevanjem pučkih pjesama uveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleša, kao i članovi župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame. Susretu su također nazočili vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH, kao i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Rame, Busovače, Gruda, Kaštel Starog i drugih krajeva gdje žive Hrvati.


Nakon misnog slavlja, uz pridržavanje epidemioloških preporuka i mjera, u kripti župne crkve upriličeno je druženje. Bio je tu i štand sa suvenirima i nabožnim predmetima, koje je izradio kotorvaroški sin iz Podbrđa Mato Kljajić Pejavić.


Na kraju programa predsjednik Organizacijskog odbora i član Udruge kotorvaroških Hrvata koja je organizator ovogodišnjeg susreta fra Stipo Karajica zahvalio je okupljenim Kotorvarošanima, sponzorima, nazočnim vjernicima na odzivu i sudjelovanju. Misi i susretu raseljenih Kotorvarošana i prijatelja nazočili su i brojni gosti, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann, gk RH u Banja Luci Zoran Piličić, predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, šef ureda u Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH Tomislav Lukić, član Upravnog odbora Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten dr. Ivan Marčeta te dopredsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Jozo Petrušić.


Na prijedlog mjesnih svećenika-franjevaca kao i nazočnih vjernika, na kraju misnog slavlja prikupljani su i predani posebni milodari za potrebe župnika vlč. Piličića i vjernika u potresom stradaloj župi Žažina.

(Marko Bjelobrk/Matis.hr)

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!