Glas Hrvatske

16:01 / 15.09.2023.

Autor: Slavica Štefić, Hina

Milanović putuje u Kanadu i SAD, posjećuje Hrvate i govori pred UN-om

Hrvatsko franjevačko središte "Kraljica mira" u Norvalu

Hrvatsko franjevačko središte "Kraljica mira" u Norvalu

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović idućih će devet dana provesti u radnim posjetima Kanadi i SAD-u. Posjetit će  tamošnje hrvatske zajednice i govoriti pred Općom skupštinom UN-a.  Bogat program sljedećega tjedna u Americi, ali odvojeno od predsjednika, imat će i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Milanović u Ameriku odlazi u povodu Opće skupštine UN-a u New Yorku. Prethodno će posjetiti kanadske Hrvate u Ontariju, priopćeno je u petak s Pantovčaka.


U subotu i nedjelju će posjetiti institucije koje okupljaju Hrvate - osnovnu školu "San Sebastian" u Mississaugi, Hrvatsko franjevačko središte "Kraljica mira" u Norvalu i Hrvatsku župu svetog Križa u Hamiltonu, a u Burlingtonu će razgovarati s hrvatskim gospodarstvenicima iz Kanade.


Planiran je i radni sastanak Milanovića s premijerom Ontarija Dougom Fordom.


U New Yorku će Milanović sudjelovati i na Samitu o ciljevima održivog razvoja u ponedjeljak 18. rujna, a sastat će se i s članovima hrvatske zajednice u tom gradu.Nakon toga, Milanović će posjetiti Hrvate u južnom američkom gradu New Orleansu i okolici.


Ondje će Milanović sudjelovati na svečanom otvorenju novog Hrvatskog centra u Belle Chasseu, čemu će biti nazočan i guverner Louisiane Billy Nungesser.


Milanović će se u gradu Biloxyju sastati s gradonačelnikom Andrewom Gilichem, jedinim Hrvatom gradonačelnikom u SAD-u.


Grlić Radman će, pak, boraviti u SAD-u od 15. do 23 rujna. Prvo će posjetiti Seattle i Los Angeles, gdje će se sastati s hrvatskom poslovnom zajednicom i lokalnim dužnosnicima, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


Potom će od 18. do 23. rujna boraviti u New Yorku, gdje će sudjelovati na otvaranju zasjedanja Opće skupštine UN-a, sastancima Svjetskog gospodarskog foruma, neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU te na ministarskom sastanku za Samit budućnosti.


Kako se navodi u priopćenju MVEP-a, Grlić Radman će također predsjedati sjednicom Komisije za izgradnju mira, dok će se na hrvatsku inicijativu održati i sastanak u formatu Kvadrilaterale s grčkim, rumunjskim i bugarskim ministrima.


Šef diplomacije u programu ima i sastanke Američko-jadranske povelje (A5), Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i Srednjoeuropske inicijative (SEI).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!