Glas Hrvatske

10:11 / 04.06.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Linđo pozlatio mlade Mostarce

Pobjedici natjecanja "Drmeš Da"

Pobjedici natjecanja "Drmeš Da"

Foto: Marinko Jurić / -

U Zagrebu je održan 16. "Drmeš Da", natjecanje plesnih parova u izvođenju hrvatskih narodnih plesova. Ova se manifestacija održava u gradu Zagrebu jednom godišnje, a u dosadašnjim programima su sudjelovali plesni parovi iz cijele Hrvatske kao i parovi iz hrvatskih društava koja djeluju izvan Hrvatske, koji su svojim vrhunskim izvedbama potvrdili da u svijetu folklora postoji veliko zanimanje za ovakvim osuvremenjenim  predstavljanjem narodne plesne umjetnosti. 

Ciljevi manifestacije su mnogobrojni: popularizacija narodnog plesa u sociološkom, pedagoškom i umjetničkom smislu, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskoj kulturi, podizanje razine stručnih spoznaja i vrednovanja narodnog plesa, poticanje plesnih pedagoga za nadgradnju i estetizaciju narodnih plesova te stvaranja inačica postojećih, zaključuje organizator Goran Knežević. Natjecanje "Drmeš Da" odaje priznanje plesnom umijeću u izvođenju narodnih plesova uz omogućavanje plesačima narodnih plesova osobnu interpretaciju vlastitog plesnog umijeća i čitanja izvornih predložaka te šire gledano potiče stručnije promišljanje o svim aspektima narodnog plesa, obogaćivanje tradicijske plesne kulture uz razvijanje scenske primjene narodnog plesa. 

Galerija
Nagrađeni plesni par, Foto: Marinko Jurić/-
Pobjednički plesni par, Foto: Marinko Jurić/-Predstavljanje u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", Foto: Marinko Jurić/-

Šesnaesto po redu plesno natjecanje "Drmeš Da" održano je 2. lipnja 2023.  u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka, u Zagrebu. Sudjelovalo je 16 parova - šest mladih i deset odraslih. Dva para u natjecateljskom dijelu došla su izvan RH: predstavnici HKUD Sv. Ante Cim iz Mostara, BiH i predstavnici gradišćanskih Hrvata iz Mađarske FG Koljnof iz Koljnofa koji su svojim sudjelovanjem kvalitetno obogatili repertoar i donijeli nove scenske i umjetničke vrijednosti. To je prepoznao i prosudbeni žiri u sastavu Rajko Pavlić, Goran Knežević i Goran Ivan Matoš, te jednoglasno nagradio prvim mjestom  Katarinu Tomić i Stanka Bošnjaka iz HKUD Sv. Ante Cim Mostar za izvedbu hercegovačkog linđa u koreografiji Marinka Jurića i u pratnji lijeričara Ivana Vidića

Glas Hrvatske čestita nagrađenima, kao i svim sudionicima i organizatorima ETHNO te daje potporu za daljnje aktivnosti na promociji i očuvanju hrvatske tradicijske kulture. 

Galerija
Najmlađi na "Drmeš Da" - KUD Doji Vidovec, Foto: Marinko Jurić/-
Mladi plesači iz HKUD-a "Petar Zrinski", Foto: Marinko Jurić/-

NAJUSPJEŠNIJI

1.mjesto:

Katarina Tomić - Stanko Bošnjak

Hercegovačka poskočica (Linđo)

Koreografija Marinko Jurić

HKUD Sveti Ante, Mostar

2. mjesto:

Klara Crnogaj - Noa Šegina

Švic polka (Hrvatsko zagorje)

Koreografija: Noa Šegina

3. mjesto

Gabrijela Franjić - Borna Šimunic

Kupinečki dodoš

Koreografija: Kristina Benko Markovica

KUD „Petar Preradović“, Đurđevac

NAJ plesačica - Mia Kačunić (FA- Jedinstvo, Split)

NAJ plesač - Vanja Maljac (KUD Zvir, Jelenje)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!