Glas Hrvatske

15:10 / 01.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatsko državljanstvo po jednostavnijim pravilima

Hrvatska putovnica

Hrvatska putovnica

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Do kraja 2023. godine stranci rođeni od 1991. nadalje, kojima je barem jedan roditelj hrvatski državljanin u trenutku rođenja stranca, mogu zatražiti hrvatsko državljanstvo po jednostavnijim pravilima. Ovo je korisno za potomke naših iseljenika koji više ne trebaju dokazivati pripadnost hrvatskom narodu sudjelovanjem u radu folklornih klubova i slično.

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu koje su predložene zbog velikog broja zahtjeva za hrvatskim državljanstvom temeljem zakona koji je stupio na snagu početkom lanjske godine i otežanih uvjeta njihova podnošenja uslijed pandemije.


Rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvom po trenutnom zakonu istječe 1. siječnja 2022. godine, no kako je pandemija mnogima otežala podnošenje zahtjeva sada se rok produljuje za još jednu godinu.


Hrvatsko državljanstvo podrijetlom prema zakonu mogu steći i osobe starije od 21 godine rođene u inozemstvu, čiji je barem jedan roditelj u trenutku njihova rođenja bio hrvatski državljanin.


Isto vrijedi i za osobe rođene od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991. godine, kojima su u trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali im je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo.

Detaljnije pogledajte na ovoj poveznici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!