Glas Hrvatske

18:04 / 12.06.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Cetinska krajina, kolijevka ‘baluna’

Cetinska krajina, kolijevka ‘baluna’

Cetinska krajina, kolijevka ‘baluna’

Foto: Bože J. Mladar / ustupljena fotografija

U Sinju postrojena rimska legija, na počasnu stražu malom dječaku Gaiusu, a sve za potrebe snimanja HRT priloga za emisiju o turizmu. Tema, naravno, balun - kako popularizirati povijesnu činjenicu da stela rimskog dječaka, nadgrobni spomenik, prikazuje nešto što je kasnije prepoznato kao nogometna lopta. 

Stela je ugradjena u pročelje sinjske kuće u samoj gradskoj jezgri, a donešena je prije stotinjak godina iz antičkog nalazišta Tilurium, današnje živopisnog naselja Gardun, na brdašcu iznad Cetine i Trilja.


FIFA je upravo fotografiju te stele imala na naslovnici svog biltena 1969.godine, potičući raspravu i dajući vjetar u ledja ideji o Hrvatskoj kao kolijevci nogometa.


Udruge, sinjska PKD Gaj Laberije i gardunska ‘Gaius Laberius’ udruženim snagama žele nama i svijetu približiti tu lijepu priču, uz svesrdnu pomoć TZ Sinj i Muzeja triljskog kraja.


Pogledajte dio atmosfere na fotografijama, uz najavu utakmice Rimljani - Delmati u sklopu tradicionalnih Dana antike u srpnju u Sinju.


Danas protivnici samo u nogometnom okršaju, ipak su Delmati svoji na svome.

Galerija
Cetinska krajina, kolijevka ‘baluna’, Foto: Bože J. Mladar/Ustupljena fotgorafija
Cetinska krajina, kolijevka ‘baluna’, Foto: Bože J. Mladar/Ustupljena fotografijaCetinska krajina, kolijevka ‘baluna’, Foto: Bože J. Mladar/Ustupljena fotografijaCetinska krajina, kolijevka ‘baluna’, Foto: Bože J. Mladar/ustupljena fotgorafija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!