Glas Hrvatske

11:56 / 13.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Apel liderima svijeta

Matica hrvatska - ilustracija

Matica hrvatska - ilustracija

Foto: Facebook / snimka zaslona

Predsjedništvo Matice hrvatske na svojoj je elektroničkoj sjednici 10. veljače 2022. jednoglasno usvojilo apel liderima svijeta o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Apel je Matica hrvatska uputila američkom predsjedniku Joeu Bidenu, predsjedniku Francuske Republike Emmanuelu Macronu, ujedno zemlje predsjedateljice EU, zatim kancelaru Savezne Republike Njemačke Olafu Scholzu, papi Franji i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniu Guterresu. Apel prenosimo u cijelosti.

Zagreb (CROATIA), 10. veljače 2022.


Ur. br. 032/22.

g. Joe Biden, predsjednik SAD-a

g. Emmanuel Macron, predsjednik Francuske Republike,

predsjedavajući Europske Unije

g. Olaf Scholz, kancelar Savezne Republike Njemačke

Njegova Svetost Sveti Otac papa Franjo

g. António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda


APEL LIDERIMA SVIJETA O POLOŽAJU HRVATA U BiH


Poštovani lideri svijeta,


obraćamo se vama, vodećim osobama demokratskoga svijeta, koji svojim odlukama i djelovanjem možete utjecati na sudbinu Europe i čitavog čovječanstva.


U ovom času presudnom za mir na istoku Europe obraćamo vam se apelom za ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da svojim autoritetom i svojom funkcijom možete utjecati da jedan narod u Bosni i Hercegovini ne izgubi svoju konstitutivnost i ravnopravnost, da ne bude doveden na rub nestanka u zemlji u kojoj živi već više od tisućljeća.


Inzistiramo da Hrvati sami u BiH biraju svoje predstavnike u Domove naroda i člana Predsjedništva, te da se niti jedna važna odluka ne može donijeti bez konsenzusa sva tri ravnopravna naroda. To im jamči Daytonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, čije bi neprovođenje dovelo današnju Bosnu i Hercegovinu na rub opstanka. 


Kao najstarija hrvatska kulturna ustanova osnovana na današnji dan prije 180 godina okupljamo Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje i promičemo hrvatski identitet i kulturu, zalažemo se za mir, toleranciju i suradnju među narodima. 


Pozivamo vas da svojim autoritetom, odlukama i djelovanjem pomognete da se Bosna i Hercegovina preobrazi u zemlju ravnopravnih naroda i građana, da se toj zemlji otvori i osigura put prema europskim i euroatlantskim integracijama. Samo na taj način može se zajamčiti stabilnost Bosne i Hercegovine i šireg područja jugoistoka Europe.


Miro Gavran, predsjednik

Matica hrvatska, utemeljena 10. II. 1842.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!