Glas Hrvatske

12:41 / 24.06.2018.

Autor:

Priče s ulice: Fotograf s najljepšim potpisom

Potpis Radomira Sarađena. (Foto: Klara Špančić)

Potpis Radomira Sarađena. (Foto: Klara Špančić)

Foto: - / -

Maleni vintage dućan smješten u srcu zagrebačke Tkalče ''Saradjen Small Antiquss Shop'' skriva mnogobrojne predmete stare i više od jednoga stoljeća. Antikvarijate s velikom strašću već 40 godina skuplja fotograf s najljepšim potpisom u Hrvata, Radomir Sarađen.

Radomir Sarađen smatra se nastavkom čuvene zadarske škole fotografije. Iako je javnosti poznat kao kazališni fotograf, Sarađen se već četrdeset godina ogleda u svim segmentima fotografije: u modi, primijenjenoj, live fotografiji i portretnoj. Tijekom karijere imao je 25 samostalnih izložbi te mnogobrojna grupna izlaganja. Snimio je preko 350 premijera drama i baleta, autor je desetina omota za knjige te autor i koautor nekoliko monografija. 

Uz uspješnu i živopisnu fotografsku karijeru Sarađen je počeo skupljati stare satove, sunčane naočale i različite predmete koji za njega imaju sentimentalnu vrijednost. U Tkalčićevoj ulici u malenom dućanu možete vidjeti sunčane naočale koje je na snimanju filma ''Taxi Driver'' nosio Rober De Niro, vintage Chanel sunčane naočale iz 1957. godine i ekstravagantne naočale brenda Louis Vuitton iz 1985. godine.

Radomir Sarađen s flautom s potpisom Iana Andrsona. (Foto:Klara Špančić)

Radomir Sarađen s flautom s potpisom Iana Andrsona. (Foto:Klara Špančić)

Foto: - / -

Na policama antikvarijata nalazi se i flauta iz 1882. godine te jedna od prvih flauti na kojoj je vokal i flautist Ian Anderson, iz britanskog rock benda Jethro Tull, počeo svirati. Sarađen je ljubitelj i poznavatelj starih satova koji u njegovome malenom dućanu zauzimaju najviše prostora. Uz muške satove, ondje se nalaze i eleganti satovi koji će stilski ukrasiti zapešće svake žene. 

(Foto: Klara Špančić)

(Foto: Klara Špančić)

Foto: - / -

Ukoliko odlučite probati neke od vintage sunčanih naočala ili satova, oštro i iskusno oko Radomira Sarađena uputit će vam iskren i koristan savjet. Pokazat će i načine odabira sunčanih naočala za svačije lice te satova koji pristaju vašem karakteru. Posjet antikvarijatu ''Saradjen Small Antiquss Shop'' zaintrigirat će i ljubitelje posljednjih modnih trendova- miriše na prošlost, predmetima otkriva tajne, a energijom uveseljava svakoga posjetitelja, od Zagrepčana do turista iz cijeloga svijeta.

Priče s ulice: Fotograf s najljepšim potpisom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!