(Foto: Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina/ Facebook) (Foto: Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina/ Facebook)

Kao i prethodnih godina, gostima nisu predstavljeni samo slatki jesenji plodovi nego i tradicijska kultura bunjevačkih Hrvata. Dva simbola Tavankuta i bunjevačkih Hrvata, jabuka i djevojke u narodnim nošnjama, dočekale su svakoga posjetitelja 9. Festivala voća.

- Cilj ove manifestacije je da pokažemo što smo radili cijele godine, što smo proizveli i kako je protekla ova godina. Želimo drugima predstaviti naše autohtone domaće i tradicionalne proizvode - kazala je Lidija Sarić iz uduge Matija Gubec koja organizira ovaj festival.

Josip Stantić: Festival voća

Josip Stantić: Festival voća

4:19

Ladislav Sukrović, predsjednik Hrvatske udruge ''Matija Gubec'' istaknuo je kako je koncept festivala koji predstavlja simbole tamošnjih Hrvata- slamarstvo, voćarstvo i tradicijsku bunjevačku kulturu, iznimno uspješan.

- Tavankut je voćarski kraj, ovdje imamo vrijedne voćare, a posljednjih godina i naprednu tehnologiju proizvodnje voća, te smo smatrali u okviru naše udruge da imamo potrebu za ovakvom manifestacijom. To je rezultiralo ovim festivalom koji smo pokrenuli prije devet godina i na ovaj način možemo pokazati cjelokupnu ponudu poljoprivrednih proizvoda, a s druge strane i upotpuniti turističku ponudu - dodao je Surković.

Tavankutski Festival voća posjetili su i hrvatski župani koji su bili u posjeti Hrvatima u Vojvodini.

- Lijepo za vidjeti da se njeguju naši korijeni, da postoji hrvatska tradicija koja se uz pomoć hrvatskih kulturnih institucija i udruga na različite načine želi očuvati. Mislim da se kao matična zemlja Republika Hrvatska treba još više povezati s Vojvodinom kako bi dali još veću potporu Hrvatima koji ovdje žive - zaključio je župan Šibensko-kninske županije, koji je predvodio izaslanstvo svojih kolega prilikom posjete Hrvatima u Vojvodini, Goran Pauk.