Tjedna kronika

0 367

Pozitivne prognoze za hrvatsko gospodarstvo

Pozitivna vijest za hrvatsko gospodarstvo stigla je iz agencije Moody s koja je zadržala kreditni rejting naše zemlje, ali je povećala izglede s negativnih na stabilne. To su nedavno učinile i druge dvije vodeće agencije, no, zanimljivo, Moody s nam je zadnji put takvu pozitivnu ocjenu dao prije deset godina.

(Foto: hrt.hr)

Vlada je zadovoljna iako je ministar financija Zdravko Marić najavio novo vanjsko zaduženje Hrvatske. Moody s očekuje da će hrvatsko gospodarstvo u prosjeku rasti za dva i pol posto idućih nekoliko godina. Također se očekuje da će do kraja godine Hrvatska izići iz procedure prekomjernog deficita.

Hrvatska - zemlja poželjna za poslovanje?

Vlada želi trajni gospodarski rast, prilagodbu novim tehnologijama i jačanje konkurentnosti, pa je premijer Andrej Plenković na konferenciji Gospodarske komore o Hrvatskoj kao zemlji poželjnoj za poslovanje najavio reforme čija je izrada pri kraju.

“Jedna od stvari koje ćemo napraviti u sklopu reformskih paketa je ujedinjavanje inspekcijskih službi kojih je sada više od pedeset. Smatramo da ih treba bolje koordinirati i učiniti učinkovitijima”, istaknuo je premijer. Dodao je da su nam pozitivni makroekonomski trendovi olakšali zaduživanje na inozemnom tržištu i uspješno refinanciranje dugova.

premijer Andrej Plenković (Foto: hgk.hr)

“Ako baš sve tri svjetske kreditne rejting-agencije kažu da izgledi nisu negativni, nego stabilni, onda je to dobra poruka”, istaknuo je Plenković i dodao da je to najviše rezultat rada hrvatskih gospodarstvenika, onih koji proizvode i izvoze i koji su u stanju biti konkurentni u svojim aktivnostima. Vlada kroz HGK sluša potrebe poduzetnika te na taj način politika i gospodarstvo trebaju djelovati zajedno”, naglasio je Plenković.

Nove cijene cestarina

Vlada je donijela odluku o financijskom restrukturiranju cestovnog sektora, a kao uvod u reformu – povećavaju cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste, i to za 5 posto. Novost je i sezonsko poskupljenje cestarine, od 1. srpnja do 30. rujna, i to za 10 posto, iz čega će biti isključeni teretni prijevoznici, autobusi i sl.

(Foto: PIXSELL/Hrvoje Jelavić)

Glavni su razlozi novih cijena cestarina visoka zaduženost od gotovo 39 milijardi kuna, odnosno 13,5 posto ukupnog javnog duga države te nemogućnost otplate kreditnih obveza. Resorni ministar Oleg Butković rekao je da su se odlučili za poskupljenje kako bi se izbjegla privatizacija autocesta.

“Nema prodaje i monetizacije autocesta, to su tražili i hrvatski građani s 500 tisuća potpisa za referendum o odustajanju od toga”, rekao je Butković.

Dodijeljeni Porini

Split je treći put domaćin dodjele hrvatskih glazbenih nagrada Porin. Na svečanosti u Spaladium areni dodijeljena su priznanja najboljima u protekloj godini u 33 kategorije. 

Oliverov i Gibonnijev album “Familija” dobitnik je tri Porina. Osim što su ga dobili u jednoj od najatraktivnijih kategorija, onoj za Album godine, Oliver i Gibonni prema glasovima struke imali su najbolju vokalnu suradnju za skladbu Sreća.

Statua glazbene nagrade Porin (Foto: PIXSELL/Ivo Cagalj)

Oliver i Gibonni ujedno imaju i najbolji album pop glazbe. Tako je album “Familija” s tri osvojene statue iz predprijenosa i tri u velikom finalu ukupno dobio šest Porina. Autor Nenad Borgudan i grupa Detour u velikom finalu dobitnici su Porina u kategoriji Pjesma godine, za skladbu Zaljubila sam se.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glazbena nagrada Porin
  • Hrvatsko gospodarstvo
  • Nove cijene cestarina
S. Ivković
S. Ivković