Sydney Croatia stadion (Foto: Damir Posavac/Glas Hrvatske) Sydney Croatia stadion (Foto: Damir Posavac/Glas Hrvatske)

Dugo je trajalo nezadovoljstvo hrvatskih nogometnih klubova u Australiji. Od 1992. godine kada je Nogometni savez Australije (FFA) zabranio etničke oznake i navijačke rekvizite na stadionima, trajala je tiha borba za etnička prava u nogometnom svijetu na ovom kontinentu. Teško su to prihvatili tadašnji prvoligaši Melbourne i Sydney Croatia, kao i drugoligaši Adelaide, Canberra, Dinamo, Hajduk, i ostali hrvatski drugoligaši diljem Australije.

Melbourne Croatia ima najtrofejniju povijest, Fito: Glas Hrvatske/Damir Posavac
Melbourne Croatia ima najtrofejniju povijest (Foto: Damir Posavac/Glas Hrvatske)

Od onih prvih snažnih protesta pri "čudesnoj" zabrani Nogometnog saveza Australije, do trajnih usmenih i pismenih pritužbi čelnika hrvatskih nogometnih klubova prošlo je punih 27 godina. Mnogi se čude kako je u demokratskoj Australiji uopće opstala takva "nepravedna" zabrana etničkih imena i drugih obilježja. Iako multikukturalna zemlja čini već desetljećima pozitivne pomake za sve etničke zajednice, Nogometni je savez grubo zaustavio mnoge nogometne klubove talijanske, grčke, makedonske i hrvatske pripadnosti, ali i manje poznate druge etničke skupine onih koji su podosta doprinijeli razvoju nogometa u Australiji.

Stadion Sydney Croatie (Foto: Damir Posavac/Glas Hrvatske)

I nakon što je oformljena A liga na razini države sa samo devet klubova, neki su pomislili kako je etnički nogometni problem riješen. No, pokazalo se u gotovo tri desetljeća kako uporni ne odustaju, a među takvima prednjačio je nekadašnji australski prvak Melbourne Knights (Croatia) i Hrvatsko-australski nogometni savez. Oni su uz bok ostalih uporno tražili povratak svojih imena i drugih obilježja svojih domovina iz kojih su pristigli u Australiju.

Ime Croatia opet u Australji

Ime Croatia opet u Australji

2.35

Poznato je javnosti kako se Nogometni savez Australije prilično tvrdoglavo suprotstvalja i vrhovnoj nogometnoj organizaciji FIFA te nije neočekivano poduže razdoblje sukoba s etničkim klubovima. Ipak, od 9. srpnja 2019. godine FFA odobrava etnička obilježja za ime i logo na opremama i drugim mjestima za oznaku kluba.

Tako će zastave RH ponovno vijoriti na brojnim drugoligaškim utakmicama te u nižim ligama Australije, a ime Croatia dijelit će desetci hrvatskih klubova u višim i nižim razredima natjecanja!