Novogodišnji koncert Zagrebačke filharmonije u Salzburgu

- Četvrti put u zadnjih pet godina imamo čast i zadovoljstvo da smo pozvani u Mozartov grad Salzburg. Ovaj ćemo put, s obzirom na to da Hrvatska iduće godine predsjeda Europskom unijom, na neki način tim koncertom otvoriti vrata Hrvatskoj u Europi - kaže ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch za hrvatske medije.

Dodao je kako nije mala stvar što ih Salzburg ove godine poziva u svoju najveću dvoranu.

- To je velika čast za naš orkestar, posebno zato što Salzburg ima dugu tradiciju glazbene izvrsnosti, ima glazbeno educirano publiku – kazao je ravnatelj zagrebačke filharmonije koja broji 119 glazbenika i koja iduće godine obilježava 150 godina svoga postojanja.

Zagrebačka filharmonija, inače već tradicionalno 30. prosinca u dvorani Lisinski u Zagrebu održava Filharmonijski bal kojim je ovaj put ravnao maestro David Danzmayr.  Maestro Danzmayr rođeni je Austrijanac, odgajan u okruženju glazbenog Salzburga, bečkih novogodišnjih koncerata i austrijske glazbene izvrsnosti, pa je jasno da najbolje zna kako napraviti atmosferu i upriličiti svečanost karakterističnu upravo za novogodišnje koncerte.

Najveća diskografska nagrada Grammy ove bi godine mogla otići i u ruke Zagrebačke filharmonije. Oni su, naime, orkestralni izvođači na albumu jedne od najvećih svjetskih zvijezda gospela CeCe Winans koja je nositeljica nominacije u kategoriji „najbolji album u gospel žanru“.

Rezultat je to zajedničkog nastupa protekloga ljeta u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod ravnanjem dirigenta Tima Akinsa kada je snimljen nosač zvuka naziva „Something’s Happening!“.

Uz to, svjetski poznata umjetnica gospela CeCe Winans do sada je već dobila 12 Grammyja. Hoće li tom impozantnom popisu zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom dodati i novi saznat će se na svečanoj 62. dodjeli 27. siječnja 2020. godine.