Lado u Lisinskom (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Lado u Lisinskom (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Orkestar Ansambla LADO u proteklih deset godina održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima i objavio tri nosača zvuka. Sastavljen je od četrnaestero glazbenika multiinstrumentalista, koji sviraju osamdesetak tradicijskih glazbala koja postoje i još se uvijek koriste u Hrvatskoj i u krajevima u kojima žive Hrvati. Samostalne, dobro uvježbane i energične izvedbe Ladova Orkestra uvijek izazovu gromoglasan pljesak i veliko oduševljenje publike.

Tradicijska glazba Hrvata po mnogočemu je vrlo složena, raznolika i bogata. Definiraju je stoljeća različitih kulturno-političkih utjecaja sa zapada i istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika koji su svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti kao neizbrisivom dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta.

--- BEZ NASLOVA ---

LADO – kolovođa naše glazbene tradicije

3 fotografija

Tragom oživljavanja tog velikog dijela hrvatske narodne baštine koji se zove tradicijska glazba, Orkestar Lada će kroz ovaj program prikazati gotovo sva tradicijska glazbala koja su se koristila i još uvijek se aktivno sviraju u Hrvatskoj i šire, u krajevima gdje žive Hrvati.