Noć hrvatskoga filma i novih medija (Foto: facebook) Noć hrvatskoga filma i novih medija (Foto: facebook)

Manifestacija “Noć hrvatskog filma i novih medija” održava se petu godinu za redom. Publika će filmove gledati u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novog Gradiški, Dubrovniku (iznimno 5.10.) te na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof), Austriji (Beč) i u Rumunjskoj (Klokotić i Temišvar). U jednoj će se filmskoj noći  prikazati više"Noć hrvatskog filma i novih medija", projekt je promicanja hrvatskog filma među domaćom  i stranom publikom. Besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u subotu, 6. listopada, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država. Ulaz na sva događanja je besplatan! od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova.

Manifestaciju u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati svečano će otvoriti koncert "Putovanje filmskom glazbom" u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali, poput Vlaka u snijegu, Novinara, Servantesa iz Malog Mista, Balthazara, Ne daj se Floki  i dr. Program svečanog otvorenja vodit će filmska i kazališna glumica Nela Kocsis.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Svaki će grad uključen u projekt tako dobiti svoj specifični filmski program, uz zajedničko obilježje: s obzirom da ove godine Profesor Balthazar slavi jubilarni rođendan, odnosno da obilježavamo 50. obljetnicu nastanka ovog kultnog animiranog serijala, u svim će se gradovima prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru.

U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, u zagrebačkom kinu Europa u Zagrebu biti prikazani stari hrvatski reklamni filmovi stvarani u razdoblju od 1928. do 1955. godine.

Dokumentarni dio manifestacije zamišljen je kao hommage umjetnosti i posvećen je poznatim domaćim umjetnicima i stvarateljima kao što su Dušan VukotićZlatko BourekBoris BućanLeo JunekStanislav BavčevićVojin BakićTom Gotovac i Ivan Kožarić, s time da će upravo dokumentarac Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac redatelja Silvija Petranovića doživjeti svjetsku premijeru.

Posjetitelji Noći hrvatskog filma uživat će u velikom izboru odličnih domaćih filmova – od festivalaca i dobitnika raznih filmskih nagrada do gradskih premijera, a i ove godine poseban prostor je osiguran za mlade autore i kratki igrani film.

Bečki program u okviru pete Noći hrvatskoga filma i novih medija održat će se u Hrvatskom centru, a subotički u Art kinu Lifka u organizaciji Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici. Program je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Cijela manifestacija održat će se pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar – Kitarović.