Foto: HRT Foto: HRT

General Slobodan Praljak umro je u bolnici, nakon što je tijekom izricanja presude u sudnici Haškoga suda popio otrov.

Žalbeno vijeće Haškog suda u nastavku izricanja presude potvrdilo je 20-godišnju kaznu zatvora Milivoju PetkovićuValentinu Ćoriću na 16 godina, a načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću potvrđena je kazna od 10 godina zatvora.

U jutarnjem dijelu izricanja presuda Jadranku Prliću, bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne, odbijena je žalba i potvrđena kazna zatvora od 25 godina. Bruni Stojiću, bivšem ministru obrane, sud je također odbio žalbu te potvrdio kaznu od 20 godina zatvora. Slobodanu Praljku, bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a, odbijeno je poništenje presude te potvrđena kazna od 20 godina zatvora. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula je boravak na Islandu gdje je sudjelovala na sastanku žena - političkih lidera. U četvrtak prijepodne obratila se javnosti: - Na samom početku želim izraziti sućut obitelji Slobodana Praljka. Njegov čin pogodio je u srce hrvatski narod. Kao predsjednica želim poručiti kako se jučer nije izricala presuda RH niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor nego je uz SAD najviše učinila za cjelovitost BiH. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga. Mi Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci učinili zločine i za njih moraju odgovarati. Tužno je što bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH nisu sankcionirani - istaknula je Predsjednica.

Premijer Andrej Plenković na izvanrednoj je konferenciji za novinare izrazio žaljenje zbog presude Haškog suda koji je potvrdio kazne Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Izrazio je najdublju sućut obitelji Slobodana Praljka koji je preminuo u bolnici nakon što je u haškoj sudnici popio otrov. 

Foto: HRT

"Njegov čin koji govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u BiH", poručio je premijer. Podsjetio je na potporu Hrvatske BiH u vrijeme kad je bila suočlena sa srpskom agresijom. "Hrvatska je prekinula srpsku opsadu Bihaća u dogovoru s Armijom BiH. U savezništvu s Armijom BiH oslobodila je veliki dio BiH čime je omogućen završetak rata. Pružali smo utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su na referendumu stvorili temelje za suverenu i samostalnu BiH", rekao je Plenković.

"Potvrđeno je da u nadležnosti ovog suda nije zaključivanje o odgovornosti države Hrvatske. Smatramo da državni vrh u tim vremenima nije mogao biti povezan s činjenicama kakve su interpretirane u presudi iz 2013.", nastavio je premijer. Naglasio je kako je apsurdno da ni u jednoj presudi do sad nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vodstva zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom podhvatu. "U svjetlu svega navedenoga razmotrit ćemo mogućnosti kako bi osporili navode iz današnje presude", rekao je hrvatski premijer.

- Na temelju onoga što smo dosad čuli u presudi, možemo reći da ona ne odgovara istini jer su Hrvati u BiH bili žrtve kao najmanji konstitutivni narod. Ovdje dolazi do potpunoga negiranja onoga što je Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, od zbrinjavanja 700 tisuća Bošnjaka, preko potpisanih ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Odbacujem takvo tumačenje povijesti jer mislim  da ono ne pridonosi pomirenju među  narodima jer je osnova pomirenja povijesna istina. Vidjet ćemo koje su pravne mogućnosti pred nama kako bismo dokazali da ovo što je dosad rečeno ne odgovara povijesnoj istini - rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

2:50

Konačnu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti primila je s nezadovoljstvom i zabrinutošću. Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe, prenosi se u priopćenju HAZU-a. Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije. U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države, zaključuje se.

Hrvatski svjetski kongres odbacuje, kako ističu, političku presudu Prljiću i ostalima. Gdje su presude donešene na temelju nepravde, bez jasnih činjenica i u korist isključivo određenih političkih ciljeva, takav tribunal ne priznajemo, naprotiv osuđujemo, stoji među ostalime u izjavi predsjednika HSK-a Vinka Sablje.

Vijest o tome da je general Praljak tijekom izricanja presude pred Haškim sudom popio otrov jedna je od glavnih u svjetskim medijima. BBC je vijest stavio na naslovnicu s  naslovom “Osumnjičeni za ratne zločine ‘popio otrov’ u sudnici”. "Čitanje presude u Hagu prekinuto nakon što je osumnjičeni navodno popio otrov poslije izricanja presude", stoji ispod Praljkove fotografije. Vijest su objavile su i novinske agencije AP i AFP.  "Bivši vođa bosanskih Hrvata Slobodan Praljak popio je nešto iz male boce nekoliko trenutaka nakon što je potvrđena njegova presuda na 20 godina”, navodi Guardian. 

- Imamo informaciju da je liječnički tim djelovao. Što se tiče presude, spomenut je međunarodni sukob, što automatski ne znači da je Republika Hrvatska osuđena kao agresor  - izjavio je neovisni zastupnik i bivši ministar pravosuđa Ante Šprlje.

- Nažalost, kako smo upravo doznali od supruge generala Petkovića, čini se da je general doista popio otrov i u teškom je stanju - rekao je Glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.

Marinko Krešić

Marinko Krešić

0:30

- Razočaran sam ovakvom presudom Raspravnoga vijeća jer je ono u nedostatku dokaza probjeglo ideološkom konstruktu 'udruženog zločinačkog pothvata' - nepoznatoga u međunarodnome pravu. Ta kvalifikacija ne pridonosi pomirenju u regiji, a posebice ovakvim selektivnim tumačenjem samo kad se govori o Hrvatima, a ne i o Srbima i Bošnjacima. Umiješati Hrvatsku u međunarodni sukob je perverzija i apsurd. Ispred HNS-a poručujem: u mnogo težim uvjetima smo se uspjeli izboriti za sebe pa ćemo to uspjeti i u budućnosti - izjavio je Saborski zastupnik i predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a Božo Ljubić

- Haag je trebao biti sud koji će pridonijeti pomirenju na ovim prostorima, no to se svakako nije dogodilo. Gospodin Praljak je moralna osoba, shvatio je da je ovo sve nepravda i poslao strašnu poruku kako se brane vlastita moralna uvjerenja - izjavio je general zbora Pavao Miljavac.

- General Slobodan Praljak je čovjek koji je cijelo vrijeme s nama organizirao obranu Mostara, nikada nikome nije želio zlo i prema svima se odnosio kao čovjek. Prva zapovjed koju je dao bio je zahtjev da se zaštiti Stari most te da se čuvaju zarobljeni civili. Haški sud je politički i nema veze s pravdom - rekao je Petar Zelenika, prvi ratni zapovjednik obrane Mostara.

Petar Zelenika

Petar Zelenika

2:00

Konačnu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prima s nezadovoljstvom i zabrinutošću. Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe. Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile su žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije. U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države, stoji u izjavi HAZU.

--- BEZ NASLOVA ---

Suđenje šestorici hrvatskih generala iz BIH

6 fotografija

- Nisam ratni zločinac i ne priznajem vašu presudu - kazao je Praljak predsjedavajućem sucu Carmelu Agiusu, koji ga je upozorio da prestane s komentarima. Praljak je potom popio sadržaj bočice i objavio da je popio otrov. To je učinio nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo njegovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora. 

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije. Potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Rušenje starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice. - Žalbeno vijeće uz izdvojeno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, zaključilo je da je raspravno vijeće donijelo pogrešne zaključke o rušenju mosta i posljedičnom učinku teroriziranja stanovnika te je oslobodilo krivnje šestoricu u tom dijelu presude - rekao je predsjedavajući sudac Carmel Agius. 

U žalbenom vijeću su još i Kinez Liu Daqun, Talijan Fausto Pocar, Amerikanac Theodor Meron te Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto.

Vođe bosanskohercegovačkih Hrvata, najmalobrojnijeg naroda u BiH nepravomoćno su u svibnju 2013. godine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog progona, ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina, počinjenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.  

Haški sud današnjim izricanjem presuda završava svoje postojanje.