Doveženi tovari na otok Unije (Foto: G. Topić/D. Miculinić) Doveženi tovari na otok Unije (Foto: G. Topić/D. Miculinić)

Tradicionalno s puno duha, novih programa i više sudionika nego ranije, na Unijama je krajem srpnja bilo izuzetno zanimljivo jer se slavio Dan iseljenika.

I ove godine bilo je starosjedioca, kao i porijeklom s Unija koji su doveli svoje unuke pa su s ponosom bili dio brojnih programa u tri dana koja su ih opet zbližila te djeci i mladima donijeli radost igre i druženja.

Popularni kros na Unijama, Foto:odobrenjem domaćina
Popularni kros djece (Foto: G. Topić/D. Miculinić)

U razgovoru za Glas Hrvatske, koordinator Matice Hrvatske za iseljenike iz podružnice Rijeka, Dean Miculinić, naglasio je kako se u programu dogodio i neobičn potez domaćina koji su dopremili dva magarca (tovara) kojih neko vrijeme nije bilo na otoku. Gospodin Miculinić je pridodao kako je i ove godine kulturni program bio bogat uz poznatu "Unijsku alku" (alka u kariolama), i otvaranjem izložbe dječjih radova izrađenih u kreativnoj radionici Ive Mavrović te promocijom unijskih suvenira koje su izradile i dizajnirale Koraljka Haberle i Lucija Pejić.

Natjecanje u alki s kariolama, Foto: odobrenjem domaćina
Natjecanje alke u kariolama (Foto: G. Topić/D. Miculinić)

Nogometnom utakmicom djece i kros natjecanjem sportski je program postao značajan dio ove svečanosti čijim dijelom je koordinirao Svetozar Vukelić, zamjenik voditelja Mjesnog odbora Unija, naš drugi sugovornik Glasa Hrvatske u osvrtu koji je dostupan u audio verziji.

Osvrt na proslavu Dana iseljenika na otoku Unije (autor: Damir Posavac)

Osvrt na proslavu Dana iseljenika na otoku Unije (autor: Damir Posavac)

14:57

U službenom dijelu programa, uz nastup Puhačkog orkestra "Josip Kašman" iz Malog Lošinja, ribarsku feštu i zabavu uz harmoniku, proslavu Dana iseljenika uveličala je gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić koja je podijelila diplome i medalje svim sudionicima sportskih natjecanja.

Izložba radova, Foto: odobrenjem domaćina
Izložba starina (Foto: G. Topić/D. Miculinić)

Zanimljivo je kako je iz Rumunjske prije tri godine na Unije pristigla obitelj Bosca, Kristina i Petar. Bave se poljoprivredom, imaju konje i tovare. Za pohvalu!