Novac koji im je namijenio Središnji državni ured, hrvatske zajednice iskoristit će za očuvanje i razvijanje hrvatske kulture, baštine, jezika, ali i obnovu mjesta na kojima se okupljaju  (Foto: hrvatiizvanrh.hr) Novac koji im je namijenio Središnji državni ured, hrvatske zajednice iskoristit će za očuvanje i razvijanje hrvatske kulture, baštine, jezika, ali i obnovu mjesta na kojima se okupljaju (Foto: hrvatiizvanrh.hr)

Temeljem provedenog Javnog natječaja i prijedloga Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH donijeta je Odluka o dodjeli financijskih sredstava programima i projektima organizacija hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi za 2017. godinu.

Zadnjih nekoliko godina zahvaljujući financijskim potporama koje dodjeljuje Središnji državni ured za Hrvatske izvan Republike Hrvatske, mnogi su se planovi hrvatskih udruga i zajednica u Južnoj Americi počeli ostvarivati. 

Iznos od 130 tisuća kuna, Instituto Studia Croatica Asociacion Civil utrošit će na "Znanstveno istraživački projekt prikupljanja i valorizacije pisane baštine, arhivske i povijesne građe Hrvata u Argentini".

Mala škola hrvatskog jezika potpomognuta je iznosom od 50 tisuća kuna. Bivši polaznici Male škole, koji se danas okupljaju u Društvu hrvatskih katoličkih srednjoškolaca i sveučilištaraca, najaktivniji su u očuvanju hrvatskog folklora u Buenos Aires kroz folklornu skupinu Proljeće. Uz pomoć 50 tisuća kuna, koliko im je Ured dodijelio ove godine, lakše će realizirati svoj projekt "Hrvatski iseljenici uče kulturu u Buenos Airesu".

(Foto: Croacias Totales/Facebook)

Svaki ponedjeljak navečer na argentinskom radijskom eteru dva su sata posvećena Hrvatskoj i Hrvatima u Argentini, ali i šire. Croacias Totales radijska je emisija koju vode potomci Hrvata u Argentini, a budući da se emitira i preko interneta, prate ih slušatelji čak i iz Hrvatske. Za projekt "Croacias Totales povezuje i širi" dobivaju 30 tisuća kuna. "Hrvatski kulturni krug i uzajamne pomoći" 50 tisuća kuna dobio je za projekt "Učionica u koju rado dolazim".

Najava obljetničkog nastupa Hrvatskog pjevačkog zbora Jadran (Foto:Zbor Jadran)

Hrvatski pjevački zbor Jadran, koji je ove godine proslavio 70 godina postojanja, dobio je 50 tisuća kuna za projekte Škola tradicijskog pjevanja: klapsko i glagoljaško pjevanje, Izložba fotografija: Povijest hrvatskog useljavanja u Argentinu te za nastavak rada Hrvatskog pjevačkog zbora Jadran. Dodatnih 40 tisuća kuna dodijeljeno im je za promicanje hrvatskog folklora u Argentini među novim generacijama.

Udruzi urugvajskih Hrvata iz Montevidea "Hrvatski dom", 50 tisuća kuna dodijeljeno je za proslavu 90. obljetnice osnutka Hrvatskog doma u Montevideu. Jedini hrvatski klub u Urugvaju, osnovan je 1928. pod geslom "Budimo svoji svaki na svom, branimo složno svoj hrvatski dom".

Nastava hrvatskog jezika u Paragvaju (Foto: Paragvajska udruga Hrvata)

Mlada paragvajska udruga Hrvata, koja je 2015. godine osnovana na inicijativu njihova današnjeg predsjednika, Huga Estigarribia, 50 tisuća kuna iskoristit će za projekt nastave hrvatskog jezika i kulture u Asuncionu.

Udruga hrvatskih iseljenika u Brazilu sa sjedištem u São Paulu, "Croatia Sacra Paulistana" 140 tisuća kuna iskoristit će za razvoj Centra hrvatske kulture u Brazilu. Udruga koje je počela djelovati nakon Drugog svjetskog rata, službeno je utemeljena 1951., a za kvalitetan je rad dobila priznanje od vlasti države São Paulo.

Centar hrvatske kulture u Brazilu (Foto: Croatia Sacra Paulistana)

Za projekt "Više kulture – Kultura i sjećanje" Društva prijatelja "Dalmacije", koje je nastalo nakon doseljavanja većeg broja Blaćana dvadesetih i tridesetih godina u Brazil, namijenjeno je 105 tisuća kuna. Jednako toliko dobit će venecuelanska udruga Hogar Croata za obnovu hrvatskog doma.

Čileansko-hrvatsko kulturno društvo Domovina, 80 tisuća kuna, koliko im je Ured dodijelio, utrošit će na projekt Hrvatske tradicije(Foto: Domovina Chile)

Nakon što su Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika - podružnica Split pokrenuli Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije, sličan muzej planira se i u Čileu iz kojeg je stigla inicijativa za splitski muzej iseljeništva. "Povijesni arhiv i virtualni muzej hrvatskih iseljenika u Čileu" projekt je za koji će Klub profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla iz Čilea dobiti 129.460 tisuća kuna.

(Foto: Club Croata de Punta Arenas)

Projekt "Novo hrvatsko plesanje i pjevanje u Patagoniji" kojeg je na natječaj prijavio Club Croata de Punta Arenas dobio je 120 tisuća kuna. Članovi zbora Cluba Croata de Punta Arenas, od 26. listopada do 5. studenoga bili su na uspješnoj turneji po Južnoj Americi. Nastupili su u Valparaísu, Santiago de Chileu, Santa Cruzu i Limi, a njihovo glazbeno putovanje realizirano je zahvaljujući financijskoj potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u okviru programa Očuvanje tradicije Hrvata iz Patagonije.

Hrvatskom društvu "Socorros Mutuos" iz Čilea za učenje pjevanja, plesanja i povijesti hrvatskih narodnih nošnji dodijeljeno je 30 tisuća kuna.

Hrvati u JAR-u odaju počast Vukovaru (Foto: HKM sv. Jeronim)

Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronim iz Južnoafričke Republike, za učenje hrvatskog jezika, folklora, povijesti i tradicije dodijeljeno je 50 tisuća kuna. Misija koja djeluje u Johannesburgu, postoji od 1969., a 1993. hrvatska zajednica tamo je izgradila jedinu hrvatsku crkvu na afričkom kontinentu, koja postaje središnje mjesto povezivanja južnoafričkih Hrvata.