Mala mista - simboli turizma: Vinjerac (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske) Mala mista - simboli turizma: Vinjerac (Foto: Tomislav Šikić/Glas Hrvatske)

Svjetski dan turizma obilježava se od 1979. godine kako bi se dodatno ojačala svijest o važnosti tog segmenta gospodarstva te nužnosti stalnoga ulaganja u njegov razvoj, praćenje i prilagođavanje trendovima. Simbolično je za Svjetski dan turizma odabran 27. rujna, u vrijeme kad na sjevernoj hemisferi glavna sezona završava, a na južnoj počinje. Ove se godine obilježava pod motom "održivi turizam, instrument razvoja".

Brojke koje iznosi statistički zavod impresivne su. "Zemlja tisuću otoka", "puna života", "mala zemlja za veliki odmor" prema pokazatelju intenziteta turizma s 16,9 noćenja po stanovniku, na drugome je mjestu u Europskoj uniji, odmah nakon Malte. 

Dolasci i noćenja turista u stalnom su porastu od 2001. godine. Tako je prošle godine u našu zemlju došlo 15.6 milijuna turista, a zabilježeno je 78 milijuna noćenja, gotovo dvostruko više nego 2001. godine. Stranaca je u ukupnom broju gotovo 90%. Pritom oko dvije trećine čine individualni gosti. 

Strani turisti u prosjeku ostvaruju 5,2, a domaći 3,3 noćenja. Gotovo polovica ih preferira sobe, apartmane i kuće za odmor, dok ih četvrtina boravi u hotelima, a ostatak u kampovima.

Hrvatska puna života/Foto: HTZ
Hrvatska puna života-slogan HTZ-a (Foto HTZ)

Već godinama Nijemci su naši najvjerniji gosti koji ostvaruju petinu ukupnog broja noćenja. Slijede ih Slovenci i Austrijanci, a od 2001. godine na ljestvici najvjernijih pojavljuju se još Talijani i Česi.

Gledano po županijama, Istra je već godinama apsolutni hit među turistima, a najjača istarska mjesta prema broju noćenja su Rovinj, Poreč i Medulin.

UNESCO-v biser Svjetske baštine Dubrovnik rekorder je po broju ostvarenih noćenja kojih je u prošloj godini bilo gotovo 3 i pol milijuna. Pritom su mu najvjerniji britanski gosti.

Dubrovnik/Foto HTZ
Dubrovnik (Foto HTZ)

Hrvatska je sve više prepoznata i kao top destinacija brodova za kružna putovanja, čiji je broj gotovo dvostruko uvećan u samo jednom desetljeću. 

Očito je da Hrvatska itekako ima razlog za slavlje: Svjetski dan turizma je i naš dan. Proslavimo ga zajedno!