Glas Hrvatske

13:30 / 29.05.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Znanost, znanstvena komunikacija i časopis

"Znanost, znanstvena komunikacija i časopis" na SUM-u

"Znanost, znanstvena komunikacija i časopis" na SUM-u

Foto: Nikolina Turić / Dnevnik.ba/snimka zaslona

Sveučilište u Mostaru organiziralo je treći po redu Znanstveno-stručni skup s temom "Znanost, znanstvena komunikacija i časopis“.

Organizatori skupa su Sveučilište u Mostaru i sveučilišne nakladničke kuće Pressum, uz suorganizaciju Ministarstva civilnih poslova u Bosni i Hercegovini. Pored glavne teme simpozij je posvećen razvoju otvorene znanosti, recenzijskog postupka i uređivačke politike znanstvenih časopisa. Predavači na znanstveno- stručnom skupu bili su Dragan Primorac, Matko Marušič i Jadranka Stojanovski.


Sveučilišni rektor Zoran Tomić istaknuo je kako je SUM svjestan važnosti poticanja istraživačke izvrsnosti i razvoja znanosti. Dodaje kako je važno poticati zajedničku kulturu upravljanja znanstvenim informacija u svrhu dobrobiti naše društvene zajednice.


- Unutar platforme "Pressum” pokrenute su baze koje će služiti pohranjivanju u digitalnom obliku, a značajno će doprinijeti otvorenosti, vidljivosti, slobodnom pristupu svim vrstama publikacija i istraživačkim podacima naših znanstvenika - kazao je Tomić.


Tomić ističe kako će simpozij obilježiti i pripremiti tekst inicijative za donošenje politike otvorene znanosti u Bosni i Hercegovini: - Sveučilište u Mostaru pokazuje i prepoznaje aktualne izazove u suvremenom poticanju istraživačke izvrsnosti i razvoju znanosti. Koje se temelje na činjenicama, stimulirajući time širenje znanja te dostupnosti uporabe rezultata istraživanja i otvoreni pristup publikacijama i istraživačkim podacima za izgradnju potrebne infrastrukture kao što su repozitorij i akademska baza.


Profesor Dragan Primorac ističe kako će predložiti koncept kojim će Sveučilište dotaknuti sami vrh koji uključuje koncept obrazovanja, inovacija i tehnologije: - Formula je samo jedna, a to je kako postati uspješan i izvrstan na svjetskoj razini. Na simpoziju ću posebno govoriti o personaliziranoj medicini ili medicini 22. stoljeća.


Primorac ističe kako će svojim iskustvom prenijeti studentima, što će uključivati i model specijalne bolnice sv. Katarina koja je europski centar izvrsnosti: - Najavljujem skup nobelovaca koji će se održati za manje od mjesec dana u Dubrovniku. Dolaze tri dobitnika Nobelove nagrade i puno kandidata za Nobelovu nagradu. Organiziramo kongres u suradnji s klinikom sv. Katarina i akademije za forenzičke znanosti.


Predsjednik Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa Josip Šimić ističe kako je tema važna za akademsku i društvenu zajednicu, ali i poboljšanje i razvoj cijele Bosne i Hercegovine. Dodaje kako ovim projektima izrađuju kanale za otvorenu znanost i bolju znanstvenu komunikaciju: - Izdvojio bih platformu "Pressum” unutar koje pravimo bazu 'Sumpauk' za znanstvene stručne časopisu, bazu „Vidra“ repozitorij za radove. A također pripremamo platformu za e-knjige, bibliografiju, odnosno registar radova. To je ono što je ključno za razvoj Sveučilišta i znanstveno-istraživačke djelatnosti“. 


Savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i šport u Ministarstvu civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević kazala je kako za sveučilišnu zajednicu nema ljepšeg i većeg događaja: - Govorimo o jednom trendu koji se zove otvorena znanost što bi značilo dati potporu javnosti i otvorenosti same znanosti koja mora u svakom trenutku biti dostupna svima onima koji su zainteresirani.


Vlaisavljević dodaje da se ne plasira proizvod koji je prekriven velom tajne, nego da mora biti otvoren svima koji su zainteresirani: - Vjerujem da će ova konferencija poprimiti još veće razmjere i okupiti još veći broj znanstvenika iz BiH. Komunikacija znanstvenika na djelu je nešto što treba potaknuti još više.


(Dnevnik.ba)


Skup na SUM-u

Skup na SUM-u

Foto: Nikolina Turić / Dnevnik.ba/snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!