Glas Hrvatske

14:30 / 06.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Visoki predstavnik ukazao na nedostatnu zastupljenost Hrvata u strukturama BiH

Christian Schmidt i Dragan Čović

Christian Schmidt i Dragan Čović

Foto: Twitter/Dragan Čović / snimka zaslona

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ukazao je u nedjelju n5. rujna na konferenciji u Njemačkoj na nedostatnu zastupljenost Hrvata u središnjim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istaknuo potrebu promjene izbornog zakona u toj zemlji.

- Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem - rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.


On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “kompliciranim državnim strukturama”.


Schmidt, koji je početkom kolovoza preuzeo funkciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), je ukazao i na potrebe promjene izbornog zakona.


- Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora - rekao je Schmidt ukazujući na opće izbore u listopadu sljedeće godine.


- Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje -  rekao je Schmidt. 


Također je ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine.


- Nažalost moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 posto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti - rekao je Schmidt.


Na skupu u bavarskom Neustadtu an der Aich, gdje je izborni okrug zastupnika Christiana Schmidta, sudjelovao je i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!